Ανοσοποιητικό και συμπληρώματα διατροφής: Οι μύθοι και οι αλήθειες!
Ανοσοποιητικό και συμπληρώματα διατροφής: Οι μύθοι και οι αλήθειες!

Ανοσοποιητικό και συμπληρώματα διατροφής: Οι μύθοι και οι αλήθειες!

Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θεωρούνται οι κατεξοχήν μήνες των ιώσεων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτή την εποχή μειώνουν την άμυνα του οργανισμού, κάνοντάς μας πιο ευάλωτους σε ιώσεις, ενώ ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους ευνοεί τη μετάδοση της γρίπης και του νέου κορωνοϊού.

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να φανεί το κλειδί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σώμα χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του. Σημαντικό ρόλο παίζουν κυρίως οι διατροφικές συνήθειες στην ποιότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και γενικά ο τρόπος ζωής.

Σε περιπτώσεις που ο οργανισμός χρειάζεται ενισχυμένη ανοσοποιητική υποστήριξη, συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω συστήνεται και η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με συστατικά που δρουν υπέρ του ανοσοποιητικού συστήματος και ενάντια των ιώσεων. Μην περιμένετε να αρρωστήσετε για να φροντίσετε το ανοσοποιητικό σας! Η φροντίδα του οργανισμού πρέπει να έχει διαχρονική και προληπτική αξία έναντι διάφορων ασθενειών.

Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας παρατηρήθηκε έξαρση στις αγορές βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής, προκειμένου να θωρακιστεί ο οργανισμός μας απέναντι στον νέο κορωνοϊό. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως επειδή δεν υπάρχει ακόμα κάποιο ειδικό αντιικό φάρμακο για τον κορωνοϊό, ούτε εμβόλιο για να μας προστατεύσει από αυτόν, βασιζόμαστε αποκλειστικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα για να τον αντιμετωπίσουμε και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να το ενισχύσουμε.

Όμως αρκούν οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα; Γιατί κάποιοι αντιμάχονται τη χρήση τους; Ας αποκαταστήσουμε τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από αυτά:

  • «Κανένα μεμονωμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να μας προστατέψει από μια ιογενή λοίμωξη». Αλήθεια! Είναι επιστημονικά παγιωμένο ότι η υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών μπορεί να δράσει ενισχυτικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  •  «Το ανοσοποιητικό σύστημα είναιο καλύτερος σύμμαχος στον αγώνα έναντι του ιού SARS-Cov2». Αλήθεια! Όπως προαναφέραμε, λόγω της ανυπαρξίας εμβολίου ή φαρμάκου, το γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στη νόσο Covid-19.
  • «Τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες μπορούν να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο». Μύθος! Δεν υπάρχει καμία θαυματουργή θεραπεία, τροφή ή συμπλήρωμα που να μπορεί να θεραπεύσει ή να αποτρέψει την COVID-19 ή άλλες ασθένειες. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι η υιοθέτηση απλών υγιεινών συνηθειών, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, όπως ο επαρκής ύπνος, η φυσική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και οι τεχνικές για τη μείωση του στρες. Είναι ενδεικτικό ότι μια νύχτα με κακό ύπνο μπορεί να μειώσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας κατά 70%!
  • «Οι υπερτροφές, τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες προκαλούν το φαινόμενο placebo. Δηλαδή νομίζουμε ότι ενισχύουμε το ανοσοποιητικό, ενώ δεν κάνουμε επί της ουσίας και πολλά». Μύθος! Πληθώρα θρεπτικών συστατικών αλληλοεπιδρούν ώστε να διατηρήσουν την άμυνα του οργανισμού μας σε καλή κατάσταση. Βιταμίνες όπως C, B6, B12, A, D και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκός συμμετέχουν σε βασικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού με ποικίλους τρόπους. Θα ήταν εσφαλμένο να επικεντρωθούμε μόνο στα συμπληρώματα και τις βιταμίνες, αλλά όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο». Με απλά λόγια, ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης διατροφής και η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής είναι αυτό που χρειάζεσαι αυτή την περίοδο.
  •  «Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται τη βιταμίνη D». Αλήθεια! Έρευνες έχουν δείξει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται τη βιταμίνη D για να καταπολεμήσει τους ιούς και είναι σύνηθες, ακόμα και σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, να υπάρχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους. Τον χειμώνα συνίσταται η χορήγησή της σε μέτριες δόσεις. Οι μέσες συνιστώμενες ποσότητες πρόσληψης είναι 400 – 800 IU ημερησίως.
  • «Η βιταμίνη C είναι η πιο διαδεδομένη επιλογή στην πρόληψη του κρυολογήματος, επειδή ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και έχει αντιοξειδωτική δράση». Αλήθεια! Ο ρόλος της βιταμίνης C τόσο σ την πρόληψη όσο και στη θεραπεία των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος έχει συζητηθεί και έχει μελετηθεί πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η βιταμίνη C φαίνεται ενεργοποιεί τις αμυντικές λειτουργίες των κυττάρων ενώ ίσως εμπλέκεται και στην αύξηση της παραγωγής αντισωμάτων. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι υψηλές δόσεις βιταμίνης C (πχ. 1000mg την ημέρα) μειώνουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος (σε υγιείς ενήλικες κατά 8% και σε παιδιά κατά 14%) ενώ και μικρότερες δόσεις μπορεί να ελαττώσουν την ένταση των συμπτωμάτων. Επιπλέον, παρά του ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν αν η συστηματική χρήση της βιταμίνης C μπορεί να αποτρέψει τη νόσηση, η χρήση της είναι πιο αποτελεσματική σε περιπτώσεις σωματικής καταπόνησης ή ανεπαρκούς πρόσληψης της βιταμίνης από τη διατροφή και στην παιδική ηλικία. Για την πρόληψη του κρυολογήματος, συνίσταται η πρόσληψη τουλάχιστον 500-1000 mg βιταμίνης C. Θεωρείται ασφαλής στη χρήση, ωστόσο η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές.
  • «Η εχινάκεια μπορεί να σου προκαλέσει στομαχικές διαταραχές». Μύθος! Εδώ, η αλήθεια βρίσκεται τσο ρητό «παν μέτρον άριστον». Είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο συμπλήρωμα διατροφής μετά τη βιταμίνη C για την αποτελεσματικότητά της για το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς έχει και έχει αντιμικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση. H εχινάκεια θεωρείται ασφαλές βότανο δεδομένου ότι λαμβάνεται σωστά. Εκτός από περιπτώσεις αλλεργίας, η υπερβολική δοσολογία μπορεί να προκαλέσει ήπιες στομαχικές διαταραχές. Για τον λόγο αυτό η χρήση της δεν ενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 4 ετών, σε εγκύους και θηλάζουσες, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νόσους του ήπατος αλλά και με άλλα νοσήματα ή με φαρμακευτική θεραπεία που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνεται συνεχόμενα για περισσότερο από 2 μήνες, επειδή παύει να είναι αποτελεσματική και μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
  • «Ο ψευδάργυρος μπορεί να εμποδίσει τους ιούς από το να προσκολληθούν στο εσωτερικό της μύτης, αναχαιτίζοντας τη λοίμωξη». Αλήθεια! Πρακτικά, ο ψευδάργυρος είναι το ιχνοστοιχείο που βοηθά στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων των βλεννογόνων. Βάσει μελετών, η καθημερινή προληπτική πρόσληψη ψευδαργύρου (για ελάχιστη διάρκεια 5 μηνών) μειώνει τη συχνότητα νόσησης. Η προληπτική δόση ορίζεται στα 10-15mg καθημερινά.

Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.