Άσκηση μετά από βαρύ κρυολόγημα. Πώς επιστρέφουμε;
Άσκηση μετά από βαρύ κρυολόγημα. Πώς επιστρέφουμε;

Άσκηση μετά από βαρύ κρυολόγημα. Πώς επιστρέφουμε;

Η άσκηση έχει άμεση σχέση με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και  την θωράκισή του απέναντι στο κρυολόγημα, τις ιώσεις, τη γρίπη, ακόμη και τον κορονοϊό. Ωστόσο, πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να επιστρέψει στην άσκηση έπειτα από ένα βαρύ κρυολόγημα;

Καταρχήν, θα πρέπει να θυμόμαστε δύο βασικές αρχές:

  • Δίνουμε βάση στα σημάδια μας δίνει το σώμα μας σχετικά με τη φυσική μ,ας κατάσταση (σωματική και συναισθηματική).
  • Είμαστε σε επικοινωνία με τον γιατρό μας.

Σε κάθε περίπτωση, οι καλύτερες μορφές άσκησης που μπορούμε να κάνουμε έπειτα από ένα βαρύ κρυολόγημα είναι χαμηλής έντασης: Ας σκεφτούμε το περπάτημα, τη γιόγκα, το χαμηλής έντασης ποδήλατο ή το κολύμπι. Εάν προτιμάμε την προπόνηση με βάρη, ας χρησιμοποιήσουμε μόνο το σωματικό μας βάρος ή το ελαφρύτερο δυνατό βάρος.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, επίσης, ότι καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε με τον χαμηλότερο αριθμό επαναλήψεων, αποφεύγοντας τις προπονήσεις με πρόγραμμα με όσο το δυνατόν περισσότερους γύρους ή υψηλής έντασης.

Κατά γενικό κανόνα, είναι χρήσιμο να ακολουθήσουμε τον κανόνα 50/30/20/10 για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο προπόνησής μας θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% της κανονικής μας ικανότητας άσκησης την πρώτη εβδομάδα, ακολουθούμενο από 30%, 20% και 10% τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Αλλά και πάλι, είναι σημαντικό να «ακούμε» το σώμα μας. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξής ή ίσως χρειαστεί μια σταδιακή επιστροφή στη δραστηριότητα.

Η επιστροφή στην κανονική άσκηση με πολύ αργούς ρυθμούς, μπορεί να είναι απογοητευτική, αλλά ας χρησιμοποιήσουμε αυτόν το χρόνο για να εστιάσουμε σε πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την απόδοσή μας και την αντοχή, όπως η σωστή ενυδάτωση, η μείωση του στρες και η διατροφή. Ας υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η ξεκούραση μπορεί επίσης να είναι παραγωγική μακροπρόθεσμα.

10 Ιανουαρίου 2022
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.