Βιταμίνη Β12 και οι κρυφές της ιδιότητες
Βιταμίνη Β12 και οι κρυφές της ιδιότητες

Βιταμίνη Β12 και οι κρυφές της ιδιότητες

Οι βιταμίνες Β, ειδικά η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β9 (ή φολικό οξύ) και η βιταμίνη Β12, υποστηρίζουν ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ειδικά η βιταμίνη Β12 είναι μια σημαντική βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να την παράγει και άρα πρέπει να τη λαμβάνει από τη διατροφή. Για τους περισσότερους ενήλικες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2,4 mcg (εκατομμυριοστά του γραμμαρίου), αν και είναι υψηλότερη για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Ίσως πιο σημαντική ιδιότητα της Β12 είναι ότι ενισχύει την ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού προμηθεύουν με οξυγόνο όλο τον οργανισμό. Μια ανεπάρκεια στις βιταμίνες Β9 και Β12 μπορεί να αλλάξει δραστικά την ανοσοαπόκριση μέσω ποικίλων διαδικασιών. Η βιταμίνη Β12 παίζει, επίσης, ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος και πιθανή έλλειψή της σχετίζεται με την άνοια, την κατάθλιψη, αλλά και την αναιμία και τις καρδιοπάθειες.

Η βιταμίνη Β12 απαντάται αποκλειστικά σε ζωικά προϊόντα και κυρίως στο κρέας και τα αυγά. Κι αυτό γιατί η Β12 προέρχεται από βακτήρια που αναπτύσσονται στα ζώα π.χ. οι αγελάδες και τα πρόβατα που απορροφούν στους ιστούς τους τη Β12 η οποία παράγεται από βακτήρια στο πεπτικό τους σύστημα. 

Ενώ τα ζωικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν Β12, η βιταμίνη δεν απορροφάται άμεσα. Για να την απορροφήσουμε, χρειαζόμαστε πρωτεάση (μια ομάδα ενζύμων που βοηθούν την πέψη των πρωτεϊνών) και το υδροχλωρικό οξύ που έχουμε στο στομάχι.

Θεωρείται ότι έως 5 mg βιταμίνης Β12 μπορούν να αποθηκευτούν στο ήπαρ για πολύ καιρό. Καθώς το σώμα χρειάζεται το 0,2% αυτής της ποσότητας οι βίγκαν που δεν καταναλώνουν B12 κάθε μέρα, θα παρουσιάσουν έλλειψη ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα. Επομένως ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν είσαι χορτοφάγος ή vegan.

Αλλά ακόμη και αν τρώμε ζωικά προϊόντα, πολλοί από εμάς εξακολουθούν να έχουν ανεπάρκεια σε B12. Τα συμπληρώματα της βιταμίνης έχουν το πλεονέκτημα της μη δέσμευσης σε κάποια πρωτεΐνη, κάτι που τα καθιστά πιο βιοδιαθέσιμα. Με το κρέας και τα αυγά, στηριζόμαστε στην αποτελεσματικότητα των πεπτικών ενζύμων μας και στη δύναμη του υδροχλωρικού οξέος για να διασπάσει τις τροφές ώστε η Β12 να μεταφερθεί στην κυκλοφορία του αίματος.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο οι βίγκαν αλλά και άτομα με πεπτικές διαταραχές, όπως αυτά που έχουν ευερέθιστο έντερο ή νόσο του Crohn, να λαμβάνουν B12 μέσω συμπληρωμάτων. Αυτό μπορεί να ισχύει και για τους ηλικιωμένους, καθώς το πεπτικό σύστημα έχει μικρότερες δυνατότητες καθώς γερνάμε.

Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.