Βιταμίνη C: Οι «μαγικές» της ιδιότητες
Βιταμίνη C: Οι «μαγικές» της ιδιότητες

Βιταμίνη C: Οι «μαγικές» της ιδιότητες

Βιταμίνη C  ή ασκορβικό οξύ. Η «δύναμή» της γνωστή. Είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Αποτρέπει καρδιαγγειακές ανωμαλίες, δίνει ενέργεια στο σώμα, φροντίζει για την υγεία του δέρματος, αναδομεί και διατηρεί τα κύτταρα στον οργανισμό μας υγιή και πιστεύεται ότι «ανακουφίζει» και από το στρες. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου, στην ενδυνάμωση των οστών και στην προαγωγή της ενέργειας και της ψυχικής ευεξίας.

Επιπλέον, βοηθά και στη ρύθμιση του μεταβολισμού του φυλλικού οξέος, που λαμβάνεται κυρίως από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μια άλλη χρήσιμη πληροφορία γύρω από τη βιταμίνη C και την άλλη της ονομασία είναι η εξής: Πριν από δύο αιώνες οι ναύτες των πλοίων που έκαναν μακρινά ταξίδια κινδύνευαν από μια τρομερή ασθένεια, το σκορβούτο. Η ασθένεια αυτή είναι η διάλυση του σώματος λόγω παντελούς έλλειψης βιταμίνης C. Αυτός ήταν ο λόγος που όταν ανακαλύφθηκε η βιταμίνη C ονομάστηκε ασκορβικό οξύ που σημαίνει ότι καταπολεμά το σκορβούτο. Χωρίς τη βιταμίνη C, το σώμα δεν μπορεί να παράγει κολλαγόνο και αρχίζει κυριολεκτικά να διαλύεται. Για αυτό άλλωστε, η βιταμίνη C έχει συνδεθεί με την αντιγήρανση, καθώς είναι η τροφή του κολλαγόνου.

Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης, ατονία, τριχόπτωση. Αν βλέπετε συχνά μελανιές χωρίς να θυμάστε αν και πότε χτυπήσατε κάπου, επίσης μπορεί να σημαίνει πως σας λείπει βιταμίνη C. Τουλάχιστον 500mg τη μέρα χρειάζεται το σώμα μας.

Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα «όξινα» φρούτα (κίτρο, πορτοκάλι, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ) και τα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Επίσης, αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστό, το ιπποφαές δίνει την εκπληκτική ποσότητα των 650 mg ανά 100 γραμμάρια, η κόκκινη πιπεριά 180 mg και ο φρέσκος (όχι μαγειρεμένος ή ξερός) μαϊντανός 130 mg.

Πρέπει όμως να θυμάσαι ότι η βιταμίνη C καταστρέφεται σε μεγάλο βαθμό όταν έρθει σε επαφή με το νερό και κυρίως με το βράσιμο, οπότε είναι καλύτερο οι παραπάνω τροφές να καταναλώνονται ωμές. Προσοχή επίσης στα κατεψυγμένα λαχανικά και στις κομμένες σαλάτες ψυγείου. Μπορούν να χάσουν έως το 45% της βιταμίνης C που περιέχουν. Επειδή και αυτή η βιταμίνη δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, είναι αναγκαίο να καταναλώνουμε καθημερινά 4-5 φρούτα και φρέσκιες σαλάτες. Οι καπνιστές, πάντως, χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες. Για αυτό καλό είναι να βοηθήσεις τον οργανισμό σου με  συμπλήρωμα βιταμίνης C.

4 Απριλίου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.