Διαβήτης, ο ύπουλος
Διαβήτης, ο ύπουλος

Διαβήτης, ο ύπουλος

Οι πάσχοντες από διαβήτη στη χώρα μας, ενός νοσήματος που γηράσκει πρόωρα τα αγγεία και το σώμα μας και διαδράμει για χρόνια χωρίς κανένα σύμπτωμα, αγγίζουν τα 1,2 εκατομμύρια! Ο μέσος χρόνος διάγνωσης και θεραπείας του διαβήτη είναι 7 - 9 χρόνια από την έναρξή του, με κύρια αιτία διάγνωσης κάποια από τις επιπλοκές του. Ο διαβήτης έχει μη ειδικά συμπτώματα και μπορεί να εκδηλωθεί με μυϊκές κράμπες, με μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων, με χαμηλό μαγνήσιο και βιταμίνη B12.

Eξίσου επικίνδυνος και ίσως και πιο ύπουλος από τον διαβήτη, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο προδιαβήτης. O προδιαβήτης είναι η κατάσταση κατά την οποία το σάκχαρο του αίματος είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο υψηλό ώστε να διαγνωσθεί ως διαβήτης. Ωστόσο, οι επιπλοκές του είναι ιδιαιτέρως σοβαρές, καθώς δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αλλά αυξάνει από 2 έως 4 φορές τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Τιμές σακχάρου νηστείας από 100 έως 125 πρέπει να ακολουθούνται από καμπύλη σακχάρου, ενώ με άσκηση και σωστή διατροφή, αλλά και μια μικρή απώλεια βάρους 5-10%, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μπορεί να μειωθεί έως και κατά 58%! Πολύ σημαντική θεωρείται η έγκαιρη διάγνωση σε αρχικά στάδια, ώστε να μην έχουμε επιπλοκές.

Ο διαβήτης συνδέεται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ οι χρόνιες επιπλοκές του (αγγειοπάθεια, νευροπάθεια κ.λπ.) διευκολύνουν την είσοδο και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροβίων. Έτσι, οι διαβητικοί παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στην πνευμονιοκοκκική πνευμονία, τη γρίπη και την πνευμονική φυματίωση, τον  σταφυλόκοκκο και την κλεμπσιέλλα σε σχέση με τα υπόλοιπα άτομα του γενικού πληθυσμού, ενώ η πρόγνωση είναι επιβαρυμένη λόγω αυξημένης συχνότητας εμφάνισης επιπλοκών. Για αυτό, θεωρείται απαραίτητος ο εμβολιασμός τόσο για τη γρίπη και τον κορονοϊό όσο και για τον πνευμονόκοκκο.

Ο ρόλος της διατροφής

Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο στην αποφυγή των επιπλοκών είναι η ανάγκη της εξατομίκευσης της διατροφής στα άτομα με διαβήτη. Η κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών πρέπει να καθορίζεται με βάση την εξατομικευμένη αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών, των προτιμήσεων και των μεταβολικών στόχων του ατόμου.

Παράλληλα, στη διαχείριση του διαβήτη παίζει τεράστιο ρόλο και η απώλεια βάρους, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η μέτρια και συνεχής απώλεια βάρους βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο και μειώνει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή μείωσης της γλυκόζης. Μάλιστα, η διάρκεια και η διατήρηση του αποτελέσματος της απώλειας είναι ακόμη πιο καθοριστική. Σύμφωνα με τη μελέτη DIRECT, άτομα που είχαν χάσει τουλάχιστον 15 κιλά από το βάρος τους πέτυχαν υποστροφή ή αναστροφή του διαβήτη.

23 Οκτωβρίου 2022
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.