Digital detox- Η αποτοξίνωση που χρειάζεται το πνεύμα μας
Digital detox- Η αποτοξίνωση που χρειάζεται το πνεύμα μας

Digital detox- Η αποτοξίνωση που χρειάζεται το πνεύμα μας

Το σώμα είναι ένας ναός. Σε αυτήν τη λογική το wellness και κάθε μορφή ευεξίας θα κυριαρχήσουν ως τάση το 2023 και τα επόμενα χρόνια. Πολλοί, λένε οι ειδικοί, θα ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια μακριά μόνο για να κάνουν detox, να αποσυνδεθούν και να έρθουν κοντά στη φύση. Όσο πιο βαθιά συνδεόμαστε με την τεχνολογία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη για digital detox και όχι μόνο. Η ευεξία και το slow living θα είναι αντίδοτο στον υπερσύγχρονο τρόπο ζωής. 

Στα της καθημερινότητας, ας ξεκινήσουμε από τον ύπνο. Ο ύπνος είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλές φορές η τεχνολογία λειτουργεί εναντίον μας  σε αυτό. Οι περισσότεροι παίρνουν το τηλέφωνο στο κρεβάτι, βλέπω μέχρι αργά τηλεόραση, οτιδήποτε…

Δυστυχώς ή ευτυχώς, πλέον, το smartphone έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό gadget. Το πάλαι ποτέ κινητό τηλέφωνο αποτελεί πια προέκταση του εαυτού μας, εργαλείο δουλειάς, παράθυρο στον κόσμο, hub ψυχαγωγίας και πολλά άλλα ακόμα. Κάπως έτσι έχουμε φτάσει να περνάμε, σύμφωνα με έρευνες, τις 4,8 από τις 24 ώρες της ημέρας στα smartphones μας, ήτοι το 20% του χρόνου μας. Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, η βέλτιστη ποσότητα ύπνου ανέρχεται στις οκτώ ώρες ή το 33,33% του 24ώρου!

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά εργαλεία που μας παρέχουν το λεγόμενο digital detox, ελληνιστί ψηφιακή αποτοξίνωση. Η περίοδος, δηλαδή, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν χρησιμοποιούνται ψηφιακές συσκευές, όπως τα smartphones και οι υπολογιστές, αξιοποιώντας την για τη μείωση του άγχους ή την επικέντρωση της προσοχής στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, υπάρχει μια εφαρμογή που ρυθμίζεις το sleeptime στο κινητό και κατεβάζει ρολά, κατεβάζει τον φωτισμό, δεν αφήνει εισερχόμενες κλήσεις κλπ. Εκτός όμως από τα apps, και οι ίδιες οι συσκευές διαθέτουν εργαλεία που σε προστατεύουν από το λεγόμενο «χαζολόγημα».

Το iOS διαθέτει τη λειτουργία Focus. Θα τη βρεις σε iOS 15 και iPadOS 15 και ως εκ τούτου σε iPhone, iPod touch και iPad. Πήγαινε στα Settings και πάτα στο Focus. Στη διάθεσή σου βρίσκονται τέσσερις επιλογές, τις τρεις εκ των οποίων μπορείς να διαμορφώσεις κατά βούληση. Διάλεξε εκείνη που προτιμάς για να πάψεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις και μηνύματα.

Και Android διαθέτει τη λειτουργία Focus. Το Focus mode στο Android σταματά προσωρινά τα apps που σε αποσπούν και ακόμα κι αν δοκιμάσεις να ανοίξεις κάποιο απ’ αυτά, θα σου υπενθυμίσει ότι κανονικά θα πρέπει να παραμείνεις συγκεντρωμένος. Το Focus mode είναι προσβάσιμο από τα Settings στις συσκευές που τρέχουν Android 9 και 10 ή νεότερο.

20 Φεβρουαρίου 2023
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.