Εχινάκεια: Τι είναι και πόσο ωφελεί το ανοσοποιητικό
Εχινάκεια: Τι είναι και πόσο ωφελεί το ανοσοποιητικό

Εχινάκεια: Τι είναι και πόσο ωφελεί το ανοσοποιητικό

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα: παστίλιες για τον βήχα, αποσυμφορητικά, ακόμα και βιταμίνες και άλλα φάρμακα που καταπολεμούν το κρυολόγημα. Αλλά το φτέρνισμα, το γδάρσιμο στον λαιμό, το μπούκωμα και όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα δεν λένε να υποχωρήσουν. Και τότε, μαθαίνετε για ένα βότανο που έχει τη δύναμη να σας σώσει… Ακούει στο όνομα Εχικάκεια.

Η εχινάκεια είναι ένα βότανο γνωστό για τη δράση του στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «εχινός», εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του. Πρόκειται για ιθαγενές φυτό της Bόρειας Aμερικής και ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα των Iνδιάνων. Oι τελευταίοι το χρησιμοποιούσαν αιώνες πριν το ανακαλύψουν οι Eυρωπαίοι για να θεραπεύουν από μολύνσεις μέχρι δαγκώματα φιδιών. Από τον 19ο αιώνα η χρήση του διαδίδεται στη Γηραιά Ήπειρο και αρχίζει η καταγραφή της δράσης του. Aν και μετά την είσοδο των αντιβιοτικών στην αγορά η χρήση του περιορίστηκε αρκετά, τα τελευταία χρόνια, με την τάση που επικρατεί για την εφαρμογή ήπιων εναλλακτικών μεθόδων άρχισε και πάλι να διαδίδεται ευρύτερα. Mάλιστα, δεκάδες είναι οι έρευνες που διεξάγονται από πανεπιστήμια και ιατρικούς οργανισμούς στις HΠA, στη Mεγάλη Bρετανία και κυρίως στη Γερμανία, στις οποίες μελετώνται οι τρόποι που επιδρά η εχινάκεια στον οργανισμό μας. 

Ιδιαίτερα τα είδη Echinacea purpurea, Echinacea pallida και Echinacea augustifolia ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος, δρουν κατά των ιών και των βακτηρίων, ενώ χρησιμοποιούνται τοπικά για την επούλωση ελκών και πληγών. Είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση λοιμώξεων στο ανώτερο αναπνευστικό και το ουροποιητικό σύστημα.

Ειδικότερα, η Εχινάκεια:

  • Βοηθά στη μείωση του κρυολογήματος και της γρίπης. Αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη θεραπεία στις ΗΠΑ για τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά σε σημαντικό βαθμό στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός κρυολογήματος που μόλις ξεκινά. Παρόλα αυτά, δεν συνιστάται η χρήση της για μακροχρόνια πρόληψη των κρυολογημάτων.
  • Είναι διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων και τις εκκρίσεις τους σε παράγοντα νέκρωσης όγκων (ΤΝF), που προκαλεί την καταστροφή των κυττάρων και των μικροβίων. Τα πολυσακχαριδικά και πολυακετυλενιακά κλάσματα του βοτάνου διεγείρουν την παραγωγή Β λεμφοκυττάρων. Παρόλα αυτά, απαιτούνται περαιτέρω επιστημονικές μελέτες για να αποδειχθούν οι ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες της Εχινάκεια.
  • Είναι ισχυρό αντιιικό. Τα εκχυλίσματα της Εχινάτσια έχουν δοκιμαστεί για τις δραστικές αντιιικές τους ιδιότητες. Πράγματι, έχει αποδειχθεί ότι τα εκχυλίσματα αυτού του βοτάνου αυξάνουν την αντίσταση στη γρίπη, τον έρπη και τους ιούς της ανεμοβλογιάς. Αυτές οι ιδιότητες θεωρείται ότι οφείλονται στη σύνδεση κάποιων παραγόντων του βοτάνου με υποδοχείς υδατανθράκων που βρίσκονται στα Τ λεμφοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια), γεγονός που οδηγεί στην ενεργοποίησή τους!
  • Είναι αντιβακτηριακό. Αν δεν το γνωρίζατε, σας ενημερώνουμε πως η Εχινάκεια δρα κατά του σταφυλόκοκκου, που προκαλεί δερματικές λοιμώξεις και καλόγερους-δοθιήνες, ενώ μάχεται και τον Proteus mirabilis, που είναι υπεύθυνο για ουρολοιμώξεις.
  • Είναι αντισπασμωδικό. Οι σπασμοί που οφείλονται σε μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης -μια χημική ουσία που εμπλέκεται στη λειτουργία του νευρικού συστήματος- έχει αποδειχθεί ότι ελέγχονται σε κάποιο βαθμό με τη χρήση της Εχινάκεια.
  • Βοηθά στην επούλωση πληγών. Το υαλουρονικό οξύ διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό κολλαγόνου και συνδετικού ιστού και το πολυσακχαριδικό εκχύλισμα της Εχινάκειας έχει αποδειχθεί πως βοηθά στο σχηματισμό ενός σταθερού συμπλέγματος που περιλαμβάνει υαλουρονικό οξύ.
  • Καταπολεμά τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Τέλος, η Εχινάκεια μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της ερεθισμένης ουροδόχου κύστης και των βακτηριακών λοιμώξεων αυτής.

Συνιστώμενη δοσολογία

Δεν έχει οριστεί συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για την εχινάκεια. Η θεραπευτική δοσολογία κυμαίνεται από 100-500 mg ή 5-20 ml βάμματος. Η υπερδοσολογία προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές και μειώνει την άμυνα του οργανισμού.

Παρενέργειες

Η μέγιστη περίοδος χρήσης της είναι οι 8 εβδομάδες. Η λήψη εχινάκειας αντενδείκνυται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως επίσης από ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή, κυτοτοξικά και αντιρετροϊκά φάρμακα. Η λήψη εχινάκειας ενδείκνυται μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης με ιατρική παρακολούθηση.

21 Φεβρουαρίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.