Έγκαυμα από τον ήλιο. Και τώρα τι κάνουμε;
Έγκαυμα από τον ήλιο. Και τώρα τι κάνουμε;

Έγκαυμα από τον ήλιο. Και τώρα τι κάνουμε;

Όταν το δέρμα εκ φύσεως δεν παράγει πολλή μελανίνη ή η έκθεση στον ήλιο είναι απότομη και έντονη, η συνέπεια είναι το ηλιακό έγκαυμα , που οφείλεται στο ότι η UV προκαλεί βλάβες (μεταλλάξεις) στο DNA της επιφανειακής στοιβάδας των δερματικών κυττάρων (λέγονται κερατινοκύτταρα).

Τα κερατινοκύτταρα με το «τραυματισμένο» DNA αρχίζουν να παράγουν ορισμένα μόρια που προσελκύουν κύτταρα του ανοσοποιητικού για να αρχίσει η αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτά τα ανοσοενεργά κύτταρα φθάνουν στο σημείο της βλάβης μέσω του αίματος, που διαφεύγει από τα μικρά αγγεία στους χώρους ανάμεσα στα κύτταρα και στις διάφορες δομές του δέρματος, με συνέπεια να αρχίσει η περιοχή να διογκώνεται και να κοκκινίζει, προκαλώντας αίσθημα θερμότητας και πόνο.

Η εισβολή των κυττάρων του ανοσοποιητικού στην περιοχή αρχίζει σύντομα μετά τη βλάβη, ενόσω ο πάσχων μπορεί να βρίσκεται ακόμα στην παραλία, αλλά αυξάνεται σημαντικά περίπου μία ώρα αφότου φύγει από τον ήλιο και κορυφώνεται 24 έως 48 ώρες αργότερα - και αυτό ακριβώς εξηγεί γιατί το κοκκίνισμα και ο πόνος του ηλιακού εγκαύματος μπορεί να γίνουν αισθητά το επόμενο πρωί ή βράδυ.

Τι μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς από τα ενοχλητικά συμπτώματα, εκτός από την επίσκεψη στον δερματολόγο;

  1. Το πρώτο είναι να αποφύγουμε εντελώς την έκθεση στον ήλιο, τονίζουν οι ειδικοί. Ειδάλλως, υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί περαιτέρω το πρόβλημα.
  2. Κατάφυγε στα κρύα ντους. Το κρύο νερό μπορεί να μειώσει τη θερμότητα και την ευαισθησία, καθώς και τον πόνο που ενδεχομένως νιώθεις.
  3. Βάλε πάνω στο ηλιακό έγκαυμα ψυχρά επιθέματα (κομπρέσες παγωμένου νερού) . Να τις αφήσεις στο δέρμα σου για 20 λεπτά τη φορά και να τις βάζεις όσο συχνά νιώθεις ότι το χρειάζεσαι. Η εφαρμογή τους συνήθως πρέπει να γίνεται ανά 2-3 ώρες για να ανακουφίζονται τα συμπτώματα. 
  4. Να μην βάζεις πάνω στο ηλιακό έγκαυμα λιπαρές ουσίες. Βούτυρο, βαζελίνη, λάδι κ.λπ. είναι ό,τι χειρότερο για το έγκαυμα, τονίζουν οι δερματολόγοι. Δημιουργούν ένα στρώμα λίπους που κατακρατά τη θερμότητα στο εσωτερικό του δέρματος, με επακόλουθο να εντείνει το έγκαυμα.
  5. Να απλώνεις πάνω στο έγκαυμα εξειδικευμένες αλοιφές , που για μεγαλύτερη ανακούφιση μπορείς να τις διατηρείς το ψυγείο, ή ψυκτικά σπρέι . Αν βρίσκεσαι εκτός της βάσης σου σε κάποιο νησί και δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση σε εξειδικευμένη αλοιφή, μπορείς να κάνεις απαλή επάλειψη στο σημείο με άπαχο γιαούρτι. Εφόσον το γιαούρτι δεν περιέχει λιπαρά, δεν παγιδεύει θερμότητα στο εσωτερικό του δέρματος, αλλά την απάγει. Επιπλέον, περιέχει πολύ νερό οπότε ενυδατώνει το δέρμα. Το γιαούρτι περιέχει επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. βιταμίνες A και D), που μπορεί να το βοηθήσουν.
  6. Να πίνεις άφθονο νερό. Το ηλιακό έγκαυμα «τραβάει» υγρά από το σώμα και την υπόλοιπη επιφάνεια του δέρματος, τα οποία πρέπει να αναπληρώνεις συνεχώς.
  7. Να αλείφεις απαλά το δέρμα σου σε όλο το κορμί (όχι μόνο στην περιοχή του εγκαύματος) με ειδικές ενυδατικές λοσιόν και τζελ , που περιέχουν επουλωτικά συστατικά όπως η αλόη. Η καλή ενυδάτωση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην επούλωση του ηλιακού εγκαύματος.
  8. Πάρε ένα παυσίπονο. Αμέσως μόλις δείς το ηλιακό έγκαυμα, πάρε κάποιο παυσίπονο, ιδανικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θα καταπραΰνει τον πόνο και τη φλεγμονή στο δέρμα σου, συμβάλλοντας στην καλύτερη επούλωσή του.
  9. Τέλος, δοκίμασε μια μη συνταγογραφούμενη κρέμα με περιεκτικότητα 0,5% έως 1% σε υδροκορτιζόνη . Μπορεί να μειώσει το αίσθημα καύσου και το οίδημα, και να επιταχύνει την επούλωση. Προσοχή, όμως, στις οδηγίες χρήσεως για το πόσο συχνή πρέπει να είναι η εφαρμογή της.
19 Ιουλίου 2022
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.