Είναι η κλασική μουσική ευεργετική για την υγεία;
Είναι η κλασική μουσική ευεργετική για την υγεία;

Είναι η κλασική μουσική ευεργετική για την υγεία;

Έρευνες έδειξαν πως σε δύσκολους καιρούς η μουσική ακρόαση επιλεγμένης μουσικής μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους, των αρνητικών συναισθημάτων, της ψυχολογικής πίεσης και της καταθλιπτικής διάθεσης. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας χαλάρωση, ηρεμία, ονειρική διάθεση και ένα θεραπευτικό φανταστικό νοερό ταξίδι. Η μουσική ακρόαση μέσω της προσφερόμενης χαλάρωσης προσφέρει επιπλέον ευεργετικές επιδράσεις σε βιολογικές παραμέτρους όπως στην ελάττωση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης που συχνά αυξάνονται σε καταστάσεις άγχους και ψυχολογικής πίεσης.

Δεν είναι δε, λίγοι οι καρδιολόγοι που συστήνουν σε ασθενείς τους να κάνουν «μουσικοθεραπεία», προτείνοντάς τους κλασικά κομμάτια. Μάλιστα, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο το 2000 εγκαταστάθηκε και λειτούργησε για αρκετά χρόνια ένα σύστημα κεντρικής μετάδοσης μουσικής στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαραίτητη προϋπόθεση για να δράσει θεραπευτικά η μουσική είναι να επιλέγει ο καθένας τη μουσική που προπάντων του αρέσει. Ωστόσο, συγκεκριμένα είδη μουσικής έχουν ισχυρότερη θεραπευτική και χαλαρωτική δράση. Ένα από αυτά τα είδη είναι και η κλασική μουσική και κυρίως τα αργά κομμάτια (Andante, Adagio κλπ) των Μότσαρτ, Βιβάλντι και Μπαχ, με ήρεμες απαλές μελωδίες.

Μελέτες έδειξαν ότι η κλασική μουσική:

  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Διεγείρει το συναίσθημα
  • Προωθεί τον ύπνο
  • Ανακουφίζει από τον πόνο
  • Βελτιώνει τη μνήμη
  • Μειώνει το άγχος
  • Μειώνει το άγχος
13 Οκτωβρίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.