Έχεις κι εσύ τριχόπτωση το Φθινόπωρο;
Έχεις κι εσύ τριχόπτωση το Φθινόπωρο;

Έχεις κι εσύ τριχόπτωση το Φθινόπωρο;


Η εποχική αντιδραστική τριχόπτωση είναι ένα φυσιολογικό και αρκετά σύνηθες φαινόμενο.
Ας μην ξεχνάμε ότι διανύουμε την εποχή που τα μαλλιά μας έχουν ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα από τον ήλιο, τις υψηλές θερμοκρασίες και το αλάτι της θάλασσας.
Η ανησυχία είναι απολύτως φυσιολογική όμως χρειάζεται ψυχραιμία και βαθύτερη γνώση επί του θέματος. Σίγουρα αυτό που όλοι θέλουμε είναι να επαναφέρουμε την ελαστικότητα και τη λάμψη των μαλλιών μας στα υγιή τους επίπεδα.

Ο οργανισμός μας πολύ σοφά ακολουθεί την δική του πορεία εξέλιξης άρα και ανανέωσης  στο πέρασμα του χρόνου και οι εποχές είναι οι κύκλοι μέσα στους οποίους συμβαίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για την υγιή συντήρηση του εσωτερικού μας οικοσυστήματος. Η τρίχα αποτελείται από ζωντανά κύτταρα, και όπως κάθε κύτταρο, έχει κι εκείνη διάρκεια ζωής.

Πότε εμφανίζεται η τριχόπτωση;
Εμφανίζεται την άνοιξη και το φθινόπωρο (κατά τη διάρκεια του οποίου κορυφώνεται) και παρατηρείται εξίσου σε άντρες και γυναίκες.

Συμβαίνει μόνο σε μένα;
Διαθέτουμε τουλάχιστον 100.000 τρίχες επομένως είναι φυσιολογικό να χάνουμε 100 με 150 τρίχες καθημερινά. Σε νεότερες ηλικίες η τρίχα που πέφτει αντικαθίσταται πιο εύκολα από μια καινούρια κάτι που στην μέση ηλικία γίνεται με πιο αργό ρυθμό.

Αλήθειες για την τριχόπτωση:
-Είναι ένα παροδικό πρόβλημα που μας απασχολεί για διάστημα δυο μηνών συνήθως.
-Είναι αναστρέψιμη
-Αντιμετωπίζεται με κατάλληλα προϊόντα που σταματούν την τριχόπτωση ενώ ενδυναμώνουν παράλληλα την τρίχα.

Γιατί το φθινόπωρο προκαλεί τριχόπτωση;

Εποχιακές αλλαγές:
Το σώμα μας επηρεάζεται από την αλλαγή των εποχών, το ίδιο και τα μαλλιά μας. Κατά τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως οι ψυχρότερες θερμοκρασίες αλλά και τα χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών. Η μειωμένη υγρασία στον αέρα μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και πιθανή απώλεια μαλλιών.

Εποχιακή αποβολή:
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι απολύτως φυσιολογικό για τους ανθρώπους να βιώνουν εποχιακή αποβολή. Ακριβώς όπως τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους προετοιμασμένα για το χειμώνα, το σώμα μας έχει εξελιχθεί ώστε να ρίχνει τις «περιττές» τρίχες κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Αυτή η φυσική διαδικασία βοηθά να ανοίξει ο δρόμος για πιο πυκνά και υγιή μαλλιά την επόμενη σεζόν.

Έκθεση στον ήλιο:
Η έκθεση στον καλοκαιρινό ήλιο μπορεί μερικές φορές να βλάψει τα μαλλιά, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στην πτώση τους τους φθινοπωρινούς μήνες. Η φθορά από τον ήλιο μπορεί να αποδυναμώσει τον άξονα της τρίχας και να την κάνει πιο επιρρεπή στο σπάσιμο.

Ορμονικές διακυμάνσεις:
Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών και τα επίπεδά τους μπορεί να κυμαίνονται με την αλλαγή της εποχής. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν στην αυξημένη τριχόπτωση το φθινόπωρο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για την φθινοπωρινή τριχόπτωση;

Διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά:
Διατηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών, όπως βιοτίνη, βιταμίνη A, C, D και E καθώς και μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος τα οποία μπορούν να προάγουν πιο δυνατά και ανθεκτικά μαλλιά. Ενσωματώνουμε εποχιακά φρούτα και λαχανικά στα γεύματά μας για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Περιποίηση μαλλιών:
Συμπεριφερόμαστε «απαλά» στα μαλλιά μας. Αποφεύγουμε το υπερβολικό βούρτσισμα ή τη χρήση ζεστών εργαλείων styling που μπορεί να σοκάρουν περαιτέρω τα μαλλιά μας. Χρησιμοποιούμε μια χτένα με φαρδιά δόντια και ένα ήπιο σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα για να καθαρίζουμε τα μαλλιά μας χωρίς να αφαιρούμε τα φυσικά έλαια.

Ενυδάτωση:
Καταπολεμάμε την φθινοπωρινή ξηρότητα παραμένοντας καλά ενυδατωμένοι. Πίνουμε άφθονο νερό για να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας ενυδατωμένα εκ των έσω. Χρησιμοποιούμε επίσης μια ενυδατική μάσκα μαλλιών ή μαλακτικό για να κλειδώσουμε την υγρασία.

Διαχείριση του στρες:
Το στρες παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της τριχόπτωσης. Τεχνικές μείωσης του στρες όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή η τακτική άσκηση βοηθούν πολύ στην διατήρηση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας.

Συμπληρώματα μαλλιών:
Συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων μαλλιών, τα οποία μπορούν να παρέχουν στο σώμα μας τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται για τη βέλτιστη ανάπτυξη των μαλλιών.

Εποχιακή ρουτίνα περιποίησης μαλλιών:
Προσαρμόζουμε τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών μας ώστε να διαδέχονται τις εποχιακές αλλαγές όσο πιο ομαλά γίνεται (πχ μαλακτικά ή λάδια μαλλιών για επιπλέον προστασία και υγρασία στα μαλλιά κατά τους ξηρούς μήνες του φθινοπώρου).

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;
Εάν παρατηρούμε παραπάνω από τη φυσιολογική απώλεια των μαλλιών μας, σε συνδυασμό με την μη επανεμφάνιση τους, καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν δερματολόγο. Θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας συστήνοντας κατάλληλες θεραπείες ή συμπληρώματα.

13 Σεπτεμβρίου 2023
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.