Φακίδες και ηλιοφάνεια. Πόσο επικίνδυνος είναι ο συνδυασμός τους;
Φακίδες και ηλιοφάνεια. Πόσο επικίνδυνος είναι ο συνδυασμός τους;

Φακίδες και ηλιοφάνεια. Πόσο επικίνδυνος είναι ο συνδυασμός τους;

Οι φακίδες το καλοκαίρι μας αρέσουν γιατί δίνουν ένα εξωτικό look στην στα χαρακτηριστικά του προσώπου μας. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι βλέπουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τις φακίδες τους να γίνονται πιο έντονες, τόσο που κάποιοι νομίζουν ότι είναι «εποχικές», ότι δηλαδή έχουν μόνο το καλοκαίρι.

Και δεν έχουν άδικο, διότι το καλοκαίρι η έκθεση στο ηλιακό φως είναι πολύωρη κι αναπόφευκτη. Η έκθεση λοιπόν στον ήλιο πυροδοτεί την εμφάνιση πολλών φακίδων, στην περιοχή του προσώπου, λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας. Όποιος έχει γενετικά προδιάθεση για εμφάνιση, δεν πρόκειται να απαλλαγεί από αυτές, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, το χειμώνα εξασθενούν και μειώνονται, χωρίς να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται φροντίδα και προσοχή ακόμη και τότε.

Για την ιστορία, να ξέρετε ότι οι φακίδες είναι κληρονομικές. Ωστόσο πρέπει και οι δύο γονείς να έχουν, για να «περάσει» στα παιδιά τους, σύμφωνα με τον δερματολόγο της κλινικής Mayo Αμίτ Σάρμα, ο οποίος μελετά την δερματολογική γενετική. Η εμφάνιση φακίδων οφείλεται στην καλοήθη μετάλλαξη του γονιδίου MC1R, το οποίο ρυθμίζει την χρωστική ουσία του δέρματος, τη μελανίνη. Η μελανίνη βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Κάποια μελανοκύτταρα παράγουν περισσότερη μελανίνη όταν εκτίθενται στον ήλιο και έτσι κάποια άτομα αντί να μαυρίζουν ομοιόμορφα εμφανίζουν φακίδες. Φαίνονται μετά την ηλικία των 2 ετών και πολλαπλασιάζονται με την έκθεση στο ηλιακό φως. Συνήθως είναι στο πρόσωπο, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε οποιοδήποτε σημείο εκτίθεται στον ήλιο, όπως ο λαιμός, τα χέρια ή οι ώμοι. Το γονίδιο φέρουν συνήθως άτομα με ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, αλλά έχει παρατηρηθεί και σε άλλους.

Πώς θα πρέπει να φροντίζετε τις φακίδες;

Θα πρέπει:

  • Να χρησιμοποιείς αντηλιακό μόνο με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας. Στις φακίδες δεν χωρούν εκπτώσεις στον δείκτη προστασίας.
  • Να αποφεύγεις την υπερέκθεση στον ήλιο, ειδικά στο διάστημα 10 με 4, που ο ήλιος είναι πιο επικίνδυνος.
  • Να χρησιμοποιείς αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και τον χειμώνα.
  • Να φοράς μεγάλα καπέλα στην παραλία, δημιουργώντας σκιά γύρω από το πρόσωπό σου.
  • Να παραμένεις όσο το δυνατόν περισσότερο σε σκιερά μέρη.
  • Αν είσαι γυναίκα να επιλέγεις ελαφριές  BB ή CC κρέμες με χρώμα και αντηλιακό δείκτη προστασίας αντί για foundation, έτσι ώστε να δώσετε την ευκαιρία στην επιδερμίδα σας να αναπνέει.
  • Τέλος, ποτέ δεν πρέπει να παραλείπεις την καθιερωμένη επίσκεψη στον δερματολόγο σου. Θα πρέπει να ελέγχεις με τον γιατρό σου τις φακίδες σου δύο φορές τον χρόνο.
19 Ιουνίου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.