
Φροντίδα ευαίσθητης περιοχής. Τι πρέπει να προσέχω;
Η φυσική ισορροπία του γυναικείου κόλπου, βασίζεται σε ένα ισορροπημένο αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητο σύστημα. Ένας υγιής κόλπος έχει μεγάλες αποικίες βακτηρίων γαλακτικού οξέος (ή γαλακτοβακίλλων), οι οποίες αποτελούν μέρος της φυσικής χλωρίδας του κόλπου. Αυτά τα βακτήρια παράγουν γαλακτικό οξύ έτσι ώστε να δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον, το οποίο αποτελεί φυσικό αμυντικό μηχανισμό για την προστασία του. Εάν το pH του κόλπου αλλάξει και γίνει λιγότερο όξινο, ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός εξασθενεί και άλλα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στον κόλπο. Αυτό ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη κολπικών λοιμώξεων, όπως είναι η βακτηριακή κολπίτιδα ή οι μυκητιασικές λοιμώξεις (Candida).
Ένα από τα πρώτα συμπτώματα διατάραξης του pH του κόλπου είναι ο κνησμός. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως:
- Ακατάλληλα προϊόντα καθαρισμού. Αν αυτά είναι πολύ αρωματισμένα και δεν έχουν ουδέτερο pH ή ελαφρά όξινο, διαταράσσουν την ισορροπία της περιοχής. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
- Μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών. Η λήψη αντιβίωσης ευρέως φάσματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μεταξύ άλλων καταστρέφει και «καλά» βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, αφήνοντας πρόσφορο έδαφος για τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών (π.χ. candida) που δημιουργούν μολύνσεις.
- Συνθετικά εσώρουχα. Η τριβή τους με τα ρούχα δημιουργούν ζέστη, ιδρώτα και υγρασία στην περιοχή, ευνοώντας την ανάπτυξη μικροβίων.
- Στενά ρούχα. Δεν επιτρέπουν στην ευαίσθητη περιοχή να «αναπνέει» όσο χρειάζεται, αυξάνοντας την πιθανότητα μυκητιάσεων και φαγούρας.
- Η έμμηνος ρύση και το σπέρμα. Και τα 2 μεταβάλλουν το pH της περιοχής. Το ίδιο και η ωορρηξία προκειμένου το όξινο περιβάλλον του κόλπου να μην «σκοτώσει» το σπέρμα.
- Η εμμηνόπαυση. Η πτώση των οιστρογόνων την περίοδο αυτή δημιουργεί ξηρότητα στον κόλπο, σύμπτωμα της οποίας είναι και ο κνησμός.
- Αύξηση προγεστερόνης. Η προγεστερόνη αυξάνεται στην εγκυμοσύνη, πριν από την περίοδο και με τη λήψη αντισυλληπτικών. Η αύξησή της ευνοεί τον πολλαπλασιασμό μυκήτων.
- Η κακή υγιεινή της περιοχής. Το επιφανειακό πλύσιμο δεν μας προφυλάσσει σωστά από τα βακτηρίδια που κρύβονται σε λιγότερα εμφανή σημεία, όπως οι πτυχώσεις της περιοχής.
- Αρωματισμένα σερβιετάκια. Όπως και στην περίπτωση των προϊόντων καθαρισμού, οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για το άρωμα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
Πώς θα προφυλαχτείς
- Μην κάνεις ριζική αποτρίχωση σε ολόκληρη την περιοχή. Το ηβικό τρίχωμα λειτουργεί σαν ασπίδα ανάμεσα στα γεννητικά όργανα και τον… έξω κόσμο: Μειώνει την τριβή κατά τη διάρκεια του σεξ, και προστατεύει από μολύνσεις και λοιμώξεις του δέρματος στην επίμαχη περιοχή.
- Για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, απαραίτητος είναι μόνο ο καθημερινός εξωτερικός καθαρισμός (κατά τη διάρκεια του ντους) με ένα ήπιο αντισηπτικό σαπούνι με ελαφρώς όξινο pH, που δεν είναι ιδιαίτερα αλκαλικό. Οι κολπικές πλύσεις διαταράσσουν την ισορροπία του κόλπου, ο οποίος είναι ένα αυτοκαθαριζόμενο σύστημα, και πρέπει να αποφεύγονται. Για την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κοινά σαπούνια και αφρόλουτρα. Είναι καλό να αποφεύγεται η χρήση αρωματικών σαπουνιών, αφού επηρεάζουν αρνητικά την ισορροπία των καλών βακτηρίων και τα επίπεδα του PH του κόλπου.
- Δεν πρέπει παρά να χρησιμοποιείς μόνο χλιαρό και όχι καυτό νερό όταν ξεπλένεις την ευαίσθητη περιοχή. Το καυτό νερό διαταράσσει την ισορροπία του κόλπου.
- Όταν κάνεις ντους, φρόντισε να πλένεις πρώτα την περιοχή του αιδοίου και έπειτα αυτήν του πρωκτού, ούτως ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά επικίνδυνων μικροοργανισμών. Αντίστοιχα, φροντίστε να σκουπιστείτε με την ίδια σειρά.
- Ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορείς να λαμβάνεις προβιοτικά, ώστε να παράγονται τα απαραίτητα βακτήρια γαλακτικού οξέος. Εννοείται πως είναι απολύτως απαραίτητα κατά τη λήψη αντιβιοτικών.
- Κατά τη διάρκεια της περιόδου προτίμησε κάθε φορά που θα πηγαίνεις τουαλέτα αντί για το κοινό χαρτί υγείας τα ειδικά μαντηλάκια καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής.