Γυμναστική το καλοκαίρι; Μην ξεχνάς τους ηλεκτρολύτες σου!
Γυμναστική το καλοκαίρι; Μην ξεχνάς τους ηλεκτρολύτες σου!

Γυμναστική το καλοκαίρι; Μην ξεχνάς τους ηλεκτρολύτες σου!

Πόσες ώρες την εβδομάδα αφιερώνεις στην άσκηση; Αν είσαι από εκείνους τους fit τύπους που μας κάνουν να αισθανόμαστε μειονεκτικά με την ύπαρξή τους, τότε μπορεί να ξεπερνάς τις 10. Αν είσαι λίγο πιο φυσιολογικός, ένας καλός μέσος όρος είναι οι πέντε με εφτά (ιδανικά δηλαδή, μία ώρα την ημέρα). Παρόλα αυτά, μία ώρα την ημέρα άσκησης τον χειμώνα με μία ώρα την ημέρα άσκησης το καλοκαίρι διαφέρουν.

Το καλοκαίρι ιδρώνεις περισσότερο και χάνεις περισσότερα υγρά.

Αν υποτιμήσεις το πόσα υγρά χάνεις όσο αθλείσαι και δεν φροντίσεις ώστε να τα αναπληρώσεις, ο οργανισμός σου μπορεί να αφυδατωθεί σε βαθμό που επηρεάζει τόσο την απόδοσή σου όσο και την υγεία σου.

Χρειάζεται να μην είσαι διψασμένος πριν ξεκινήσεις την διαδρομή, να συνεχίσεις να πίνεις νερό για κάθε 20 λεπτά άσκησης περίπου, ενώ για την άσκηση που διαρκεί πάνω από 20 λεπτά, σκέψου την κατανάλωση κάποιου sport drink που αντικαθιστά το νάτριο και τους ηλεκτρολύτες που χάνεις. Μετά την άσκηση, φυσικά πρέπει να μεριμνήσεις έτσι ώστε ο οργανισμός σου να ενυδατωθεί πλήρως, πίνοντας κι άλλο νερό ή ένα συμπλήρωμα με ηλεκτρολύτες .

Γιατί; Ηλεκτρολύτης είναι οποιαδήποτε ουσία, που περιέχει ελεύθερα ιόντα και συμπεριφέρεται σαν μέσο αγωγής ηλεκτρισμού. Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τις συσπάσεις των μυών, ώστε ο άνθρωπος να κινείται, να ανασαίνει, να γίνεται η κυκλοφορία του αίματος και γενικά να διατηρεί την ευρωστία του.

Σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, όταν π.χ. όταν κάνει πολλή ζέστη το καλοκαίρι, λόγω της έντονης εφίδρωσης και της αναπνοής, το σώμα αποβάλλει ένα μεγάλο ποσό νερού που εμπεριέχει τους ηλεκτρολύτες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και μετά από έντονη άσκηση. Ο συνδυασμός δε της άσκησης με τη ζέστη μπορεί να αποδειχθεί πολύ επιβαρυντικός για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως προαναφέρθηκε, χρειάζεσαι αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών είτε μέσω κάποιων ενεργειακών ποτών είτε μέσω των κατάλληλων τροφών.

30 Ιουνίου 2022
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.