Γυμναστική το καλοκαίρι; Θέλει τρόπο, όχι κόπο!
Γυμναστική το καλοκαίρι; Θέλει τρόπο, όχι κόπο!

Γυμναστική το καλοκαίρι; Θέλει τρόπο, όχι κόπο!

Έχεις παρατηρήσει ότι η άσκηση σου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή γενικότερα σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας, γίνεται πιο δύσκολη, πιο κουραστική, πιο εξαντλητική; Πολλές φορές χωρίς καν να έχεις αυξήσει την ένταση ή τη διάρκεια της προπόνησής σου νιώθεις το σώμα σου πιο δυσκίνητο, βαρύ και ευάλωτο στην κόπωση. Ο λόγος αυτής της εξάντλησης και πιο γρήγορης κόπωσης οφείλεται στα επίπεδα υψηλής θερμοκρασίας, που πολλές φορές συνδυάζεται με υγρασία.

Ο καλύτερος τρόπος να εγκλιματιστούμε σε αυτές τις συνθήκες είναι η σταδιακή προσαρμογή.

  • Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να ελαττώσεις την προπόνησή σου σε διάρκεια και ένταση και ξεκίνα να αυξάνεις ρυθμούς αργά και ελεγχόμενα, ώστε να εξασκηθείς και να συνηθίσει το σώμα στη ζέστη. Η αυξημένη θερμοκρασία δυσκολεύει, ούτως ή άλλως, την προπόνησή μας και «βαραίνει» το σώμα μας. Απαιτεί περισσότερη ενέργεια από εμάς και ο οργανισμός δουλεύει περισσότερο, ώστε να δροσιστεί.
  • Ενυδάτωσε καλά τον οργανισμό σου. Προσπάθησε να πίνεις νερό, ακόμη κι όταν δεν διψάς. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, το σώμα χάνει υγρά με την εφίδρωση, τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν άμεσα. Έχε παντού μαζί σου ένα μπουκάλι με νερό και πίνε λίγο κάθε περίπου 15 με 20 λεπτά. Επίσης, ειδικά την ημέρα της άσκησης στο γυμναστήριο ή της κολύμβησης στη θάλασσα, μπορείς να πίνεις ενεργειακά ποτά που αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες του σώματός σου και ενυδατώνουν τον οργανισμό κατά την άσκηση. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι καλό είναι, εφόσον ασκείσαι, να καταναλώνεις 2-3 λίτρα νερό ημερησίως.
  • Διάλεξε τις σωστές ώρες. Ένα από τα πρωταρχικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις το καλοκαίρι, είναι η άσκηση κατά τις μεσημβρινές ώρες, όταν η ζέστη είναι ακόμα πιο έντονη. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για outdoor training, η ιδανική ώρα είναι είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα. Προτίμησε ένα σκιερό και δροσερό μέρος.
  • Επίλεξε τα κατάλληλα ρούχα. Να φοράς ελαφριά και άνετα ρούχα, ειδικά όταν πρόκειται να προπονηθείς έξω. Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα ενδείκνυνται για να αντανακλάται η ακτινοβολία. Η σύνθεση των αθλητικών ρούχων πρέπει να είναι είτε από βαμβάκι είτε από συνθετικά υλικά. Τα ρούχα θα πρέπει να αφήνουν το σώμα να αναπνέει, να απορροφούν τον ιδρώτα και να κρατούν το σώμα δροσερό καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης. Απόφυτε τα ρούχα που τραβούν τον ιδρώτα και προτίμησε αυτά που του επιτρέπουν να εξατμιστεί. Επίσης, αν προπονείσαι έξω, φρόντισε να βρίσκεσαι σε σκιά και να φοράς καπέλο.
  • Πρόσεξε τη διατροφή σου. Πιο σημαντικό από ποτέ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Το κλειδί είναι συχνά, μικρά και ελαφριά γεύματα. Κατανάλωνε συχνά δροσερά φρούτα και λαχανικά, ενώ σε περίπτωση έντονης εφίδρωσης κατανάλωσε τροφές που έχουν λίγο περισσότερο αλάτι και τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως η μπανάνα για να αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες , ή ισοτονικά ροφήματα. Απόφυγε την καφεΐνη. Η καφεΐνη όντας διουρητική, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια υγρών που είναι απαραίτητα για την επικράτηση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακόμα αυξάνει την καρδιακή συχνότητα πράγμα που έχει σαν συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας. Απόφυγε τα αλκοολούχα ποτά. Και τα ποτά με τη σειρά τους αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώμα τους και επιβραδύνουν την αποδοτικότητα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση αντιληφθείς κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης σταμάτα αμέσως την προπόνηση, κάθισε σε δροσερό μέρος και κατανάλωσε κρύο νερό. Αν βρίσκεσαι σε γυμναστήριο, ζήτησε βοήθεια από το προσωπικό.
22 Ιουλίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.