Γυναικεία υγιεινή το καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέξω;
Γυναικεία υγιεινή το καλοκαίρι:  Τι πρέπει να προσέξω;

Γυναικεία υγιεινή το καλοκαίρι: Τι πρέπει να προσέξω;

Η καλοκαιρινή περίοδος επηρεάζει βαθιά τη βιολογία της γυναίκας. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη χρονική περίοδο που ξεκινά μετά τις διακοπές του Πάσχα μέχρι και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου αυξάνονται οι επισκέψεις γυναικών στα ιατρεία των γυναικολόγων.

Για παράδειγμα, το καλοκαίρι μπορεί να περιλαμβάνει κολύμπι, ηλιοθεραπεία, χαλάρωση και υπέροχες βραδιές, αλλά μπορεί να κρύβει κι ένα σωρό ταλαιπωρίες για τις γυναίκες, που ίσως τους χαλάσουν τη διάθεση και τη γαλήνη των διακοπών. Μια από αυτές τις… απρόσκλητες ταλαιπωρίες είναι και οι συχνές κολπίτιδες με τα «θορυβώδη» ή τα «σιωπηλά» συμπτώματα. Η ανάγκη αντιμετώπισής τους είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική, γιατί παρόλο που θεωρούνται «εύκολες» στη θεραπευτική αντιμετώπιση, εντούτοις αν δεν προσεχθούν μπορεί να εξελιχθούν σε σαλπιγγίτιδα ή να δημιουργήσουν συνθήκες υπογονιμότητας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Τι είναι η κολπίτιδα

Είναι η φλεγμονή του κόλπου, μια κατάσταση αρκετά συχνή που θεραπεύεται εύκολα στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά καλό είναι η γυναίκα να εφαρμόζει μια σωστή υγιεινή του κόλπου αν θέλει να αποφύγει τα δυσάρεστα επακόλουθα αυτής της συχνής ενόχλησης. Χρειάζεται προσοχή γιατί κάποια από τα συμπτώματα που συναντώνται στην κολπίτιδα μπορεί και να οφείλονται σε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, πράγμα που αποτελεί σαφώς σοβαρότερο γεγονός και απαιτεί ειδικότερη ιατρική φροντίδα. Να σημειωθεί ότι τόσο η κολπίτιδα όσο και κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ενδεχομένως να είναι χωρίς συμπτώματα και επομένως να μην ανησυχήσουν τόσο έκδηλα τη γυναίκα.

Κατηγορίες κολπίτιδας

Υπάρχουν διάφορα είδη κολπίτιδας, ανάλογα με τον υπεύθυνο μικροοργανισμό που την προκάλεσε, όπως η τριχομοναδική κολπίτιδα, η μυκητιασική  κολπίτιδα και η βακτηριδιακή κολπίτιδα, η οποία θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και συχνά συνυπάρχει με τις άλλες δύο μορφές της.

Μυκητιασικές κολπίτιδες

Το καλοκαίρι εμφανίζονται πιο συχνά οι  μυκητιασικές κολπίτιδες που οφείλονται συνήθως στον μύκητα Candida albicans. Η τοπικά αυξημένη υγρασία και η θερμοκρασία του καλοκαιριού δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη κολπικής μυκητίασης. Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι οι γυναίκες «κολλούν» τους μύκητες από τη θάλασσα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η περιοχή όπου κολυμπούν να είναι πολύ μολυσμένη, ουσιαστικά δηλαδή να απαγορεύεται η κολύμβηση. Υπάρχουν βέβαια και συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, όπως η λήψη αντιβιοτικών ή αντισυλληπτικών.

Η διάγνωση της μυκητιασικής κολπίτιδας είναι εύκολη. Εκδηλώνεται με κνησμό στο αιδοίο και παχύρρευστο λευκωπό έκκριμα από τον κόλπο. Μόλις γίνουν αντιληπτά τα συμπτώματα αυτά, η γυναίκα πρέπει να επισκεφτεί τον γυναικολόγο.

Τι να προσέξεις

Για να μην φτάσεις όμως, στο σημείο αυτό, το καλόκαιρι θα πρέπει:

  • Να μην μένεις για ώρες με το βρεγμένο μαγιό και να έχεις πάντα ένα δεύτερο στην τσάντα σου για να το αλλάζεις
  • Να επιλέγεις βαμβακερά εσώρουχα
  • Να αποφεύγεις τα στενά και συνθετικά ρούχα
  • Να πίνεις πολύ νερό και να αποφεύγεις την πολύωρη έκθεση στον ήλιο.
  • Να πλένεις και να σιδερώνεις καλά τα μαγιό και τις πετσέτες θαλάσσης πριν τα χρησιμοποιήσεις
  • Καλό πλύσιμο και κένωση της ουροδόχου κύστης μετά το σεξ
  • Συχνό πλύσιμο και καλή υγιεινή του σώματος με προϊόντα ειδικά για την  ευαίσθητη περιοχή
  • Εάν χρησιμοποιείς ταμπόν , να το αλλάζεις πολύ συχνότερα από ό,τι τον χειμώνα. Όσο για τη χρήση του στην παραλία, να το αλλάζεις κάθε φορά που βγαίνεις από το νερό.
19 Ιουνίου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.