Κακή ψυχολογία και σεξουαλική επιθυμία: Πώς επηρεάζεται;
Κακή ψυχολογία και σεξουαλική επιθυμία: Πώς επηρεάζεται;

Κακή ψυχολογία και σεξουαλική επιθυμία: Πώς επηρεάζεται;

Η σεξουαλική επιθυμία είναι η αρχή αλλά και το τέλος μιας σεξουαλικής επαφής, που οι δύο σύντροφοι λειτουργούν με την εικόνα που τους βάζει μέσα στο ρόλο «των εραστών». Ωστόσο, σε διαστήματα, όπως αυτό που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, η κακή ψυχολογία επηρεάζει κατά πολύ τη σεξουαλική επιθυμία των ανθρώπων.

Από πρόσφατες έρευνες έχει φανεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό και των δυο φύλων βιώνει μείωση της σεξουαλικής του διάθεσης. Σύμφωνα με τις στατιστικές, 1 στις 10 γυναίκες αντιμετωπίζει έντονα το πρόβλημα αυτό στην ερωτική της ζωή. Οι άνδρες συχνά έχουν την τάση να «κουκουλώνουν» το πρόβλημά, όμως η δυσφορία που κουβαλούν γίνεται φανερή με κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία, η πρόωρη εκσπερμάτιση αλλά και η καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Όταν ένας σύντροφος για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει σεξουαλικές επαφές λόγω αποφυγής, καταλήγει να έχει υποτονική σεξουαλική επιθυμία και οι ερωτικές του φαντασιώσεις γίνονται ελάχιστες ή και μηδενικές, τότε πια έχουμε να κάνουμε με μία σεξουαλική διαταραχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σεξουαλικό ένστικτο είναι σύμφυτο της ζωής, συνυφασμένο με το ένστικτο της επιβίωσης, συνδεδεμένο με την ικανοποίηση και την επιθυμία αναπαραγωγής. Κατέχει κορυφαία θέση στη δομή και σύνθεση της ατομικής ταυτότητας, της προσωπικότητας και του χαρακτήρα. Συνδράμει καταλυτικά στην διαμόρφωση της εικόνας εαυτού ενισχύοντας ή καταρρακώνοντας την αυτοπεποίθηση και συντελώντας στην ανάπτυξη της ατομικής στάσης και θέσης έναντι της ετεροπεποίθησης.

Συνήθεις προϋποθέσεις για την εκδήλωση της σεξουαλικής επιθυμίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ύπαρξη, φυσική ή και ιδεατή, σεξουαλικού στόχου αναφοράς και συνθήκες ευοδωτικές ή τουλάχιστον μη αντιρροπιστικές της εκδήλωσης της ερωτικής διάθεσης. 

Η ερωτική διάθεση, επιθυμία και δραστηριότητα συνδέονται στενά με τη γενικότερη ψυχολογική κατάσταση, αλλά και την ειδική διάθεση κάθε στιγμής και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους είναι εκτενής και έντονη.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία και κατ’ επέκταση τη μη εκδήλωση σεξουαλικής επιθυμίας είναι:

  • Επαγγελματικές δυσκολίες. Καθώς οι περισσότεροι στις ημέρες μας ζουν δύσκολες εργασιακές καταστάσεις, αυτές μπορεί να απορροφούν όλη τη διάθεση και την επιθυμία για σεξ. Συνδέεται συχνά μία σκέψη που για παράδειγμα μειώνει τον εαυτό του ατόμου, να το κάνει να μην επιδιώκει καν τη σεξουαλική επαφή με φόβο πως θα επιβεβαιωθεί η κακή εικόνα που έχει για τον εαυτό του.
  • Οικονομικά προβλήματα. Όπως και τα επαγγελματικά προβλήματα, έτσι και οι οικονομικές καταστάσεις που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του, μπορεί να οδηγήσουν το άτομο σε μία υποτονική σεξουαλική έκφραση και διάθεση.
  • Κατάθλιψη. Από τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης είναι και η απώλεια σεξουαλικής διάθεσης. Συνεπώς, ένα άτομο με καταθλιπτική διάθεση και γενικότερα απώλεια διάθεσης για τον εαυτό του και την καθημερινότητά του, δεν θα νιώσει την ανάγκη να έρθει σε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό του.
  • Καταστάσεις άγχους, αβεβαιότητας και εγκλεισμού, όπως αυτά που βιώνουμε από τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πανδημίας έχουν επιβαρύνει σεξουαλικά τον πλανήτη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, όταν η αλλαγή στα επίπεδα σεξουαλικής διάθεσης γίνεται αντιληπτή, μπορεί να ψάξει μέσα του ο κάθε ένας για τον λόγο που προκαλεί τη μείωση αυτή. Στο σημείο αυτό είναι που η βοήθεια ενός ειδικού ψυχοθεραπευτή καθώς και του συντρόφου θα είναι πολύτιμη.
23 Νοεμβρίου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.