Καθημερινή στοματική υγιεινή. Ποια είναι τα σωστά βήματα;
Καθημερινή στοματική υγιεινή. Ποια είναι τα σωστά βήματα;

Καθημερινή στοματική υγιεινή. Ποια είναι τα σωστά βήματα;

Το ήξερες πως περίπου 1.000 διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις δίνουν πρώτα συμπτώματα στη στοματική κοιλότητα και συνεπώς μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα από τον οδοντίατρο, εφόσον πηγαίνουμε για τακτικό τσεκ-απ δύο φορές τον χρόνο; Την ίδια ώρα τα οδοντιατρικά προβλήματα έχουν αντίκτυπο σε άλλα σημεία του σώματος και προκαλούν επιπλοκές που δεν θα φανταζόμασταν.

Για παράδειγμα, μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα medRxiv και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, στο Τσάπελ Χιλ, και από το κρατικό αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας (NIDCR) έδειξε ότι η προστασία από τη μόλυνση και τη νόσηση από τον νέο κορονοϊό μπορεί να προσφέρουν ο καθημερινός, προσεκτικός καθαρισμός των δοντιών, η χρήση στοματικού διαλύματος όταν την έχει συστήσει ο ειδικός ιατρός και η τήρηση των ραντεβού για προληπτικό έλεγχο και θεραπεία των οδοντικών προβλημάτων. Αυτό είναι το συμπέρασμα ολοένα περισσότερων κλινικών μελετών, που συσχετίζουν την στοματική υγιεινή με την διασπορά του ιού. Η πιο πρόσφατη από αυτές έδειξε ότι το στόμα αποτελεί κύρια πηγή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός, αλλά και της εξάπλωσης του ιού.

Κι αν είχες παραμελήσει τη στοματική υγιεινή σου, τώρα πια δεν χωράει άλλη αναβολή. Άλλωστε δεν είναι και κάτι τόσο δύσκολο. Δεν έχεις παρά να εντάξεις στην καθημερινότητά σου 10 απλά βήματα:

  1. Βούρτσιζε σχολαστικά τα δόντια σου με κυκλικές κινήσεις, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα -ιδανικά τρεις-, καθαρίζοντας τα ενδιάμεσα κενά με οδοντικό νήμα.
  2. απαλά και τα ούλα και τη γλώσσα. Έτσι θα αποφύγεις την ουλίτιδα, ενώ θα απομακρύνεις και τα βακτήρια που στη συντριπτική τους πλειοψηφία συγκεντρώνονται στη γλώσσα.
  3. Μην χρησιμοποιείς σκληρές οδοντόβουρτσες . Αν χρησιμοποιείς συστηματικά σκληρή οδοντόβουρτσα, μπορεί να σου ερεθίσει τα ούλα και να συμβάλει στο να «υποχωρήσουν», οδηγώντας σε περιοδοντίτιδα.
  4. Προτίμησε οδοντόπαστες με τουλάχιστον 1450 ppm φθορίου. Το φθόριο είναι ο «βασιλιάς» της στοματικής υγείας. Το φθόριο προστατεύει το σμάλτο των δοντιών και καταπολεμά τα μικρόβια που τα καταστρέφουν.
  5. Περιόρισε την κατανάλωση ζάχαρης, των αναψυκτικών με ανθρακικό και των όξινων τροφών, διότι διαβρώνουν το σμάλτο.
  6. Απόφυγε το junk food καθώς και τα σνακ που έχουν κολλώδη υφή, ειδικά όταν δεν μπορείς να βουρτσίσεις αμέσως μετά τα δόντια σου.
  7. Πίνε νερό. Είναι απαραίτητο έπειτα από κάθε γεύμα για να ξεπλύνεις τα όξινα ή να απομακρύνεις τα κολλώδη τρόφιμα από τη στοματική κοιλότητα προσφέροντάς της και μια μικρή φρεσκάδα
  8. Περιόρισε το αλκοόλ.
  9. Μην καπνίζεις.
  10. Να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό των δοντιών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα σε συμβουλεύσει αν και τι είδους στοματικά διαλύματα χρειάζεσαι.
17 Φεβρουαρίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.