
Καθημερινό περπάτημα- βάλ' το στο πρόγραμμά σου!
Καθημερινό περπάτημα- βάλ' το στο πρόγραμμά σου!
H καραντίνα έγινε ένα καλό μάθημα για όλους μας. Ένα από αυτά τα μαθήματα ήταν να εκτιμούμε τα πράγματα που θεωρούσαμε αυτονόητα, όπως το περπάτημα.
Άλλωστε και ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά το πρώτο lockdown, είχε προτείνει ως τον καλύτερο τρόπο άσκησης το περπάτημα διάρκειας 30 λεπτών. «30 λεπτά, μια φορά την ημέρα, είναι -κατ' εμέ- ένα καλό παράδειγμα για να βγούμε από το σπίτι» είχε τονίσει τον περασμένο Μάρτιο.
Καρδιοπαθείς με 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης
Άλλωστε, η μία έρευνα μετά την άλλη επιβεβαιώνει τα οφέλη του περπατήματος. Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης παρουσιάστηκε η έρευνα στην οποία αναφερόταν πως αυτοί που περπατούν 30 λεπτά την ημέρα έπειτα από καρδιακή προσβολή ζουν περισσότερο συγκριτικά με εκείνους που δεν γυμνάζονται.
Οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες για τα επίπεδα σωματικής άσκησης 1.500 ατόμων πριν και μετά από μια καρδιακή προσβολή. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που διατήρησαν υψηλά επίπεδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας (τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα γρήγορου περπατήματος) τόσο πριν όσο και μετά από τα καρδιακά τους επεισόδια ήταν 39% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με τους άνδρες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας πριν και μετά τα καρδιακά επεισόδια.
Επιπλέον, οι άνδρες που είχαν χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας πριν από τις καρδιακές προσβολές, αλλά στη συνέχεια αύξησαν το επίπεδο σωματικής τους άσκησης, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά ένα τρίτο από εκείνους που συνέχισαν να μην ασκούνται.
Για να αποκτήσουν οφέλη επιβίωσης, οι άνδρες που αύξησαν το επίπεδο δραστηριότητας από χαμηλό σε υψηλό έπρεπε να το κάνουν μακροπρόθεσμα. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα που δεν διατηρήθηκε περισσότερο από μερικά χρόνια δεν αύξησε την επιβίωση τους.
Τέλος, αυτοί που περπατούσαν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μετά την καρδιακή προσβολή ήταν σχεδόν κατά ένα τρίτο λιγότερο πιθανό να πεθάνουν, μάλιστα φάνηκε ότι αυτοί που περπατούσαν ταχύτερα είχαν ακόμα λιγότερες πιθανότητες.
«Η διατήρηση τακτικής σωματικής δραστηριότητας σε όλη τη ζωή των ενηλίκων είναι σημαντική επειδή συνδέεται με την καλύτερη επιβίωση, ακόμα και μετά από καρδιακή προσβολή. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε να ασκούμαστε» δήλωσε η Λάιλα Αλ Σάαρ, συντάκτρια της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη. Είναι επίσης μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.
4.400 βήματα τη μέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Αποκαλυπτική είναι και η έρευνα της οποίας επικεφαλής ήταν η επιδημιολογός Δρ. Ι-Μιν Λι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine».
Η έρευνα, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από 16.741 γυναίκες με μέση ηλικία 72 ετών, έδειξε πως μια ηλικιωμένη που κάνει 4.400 βήματα καθημερινά, έχει σαφώς μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με μια συνομήλικη της που δεν ξεπερνά τα 2.700 βήματα τη μέρα
Ο κίνδυνος συνεχίζει να μειώνεται μέχρι περίπου τα 7.500 βήματα ημερησίως, αρκετά λιγότερα από τα 10.000 βήματα που είναι συνήθως ο ημερήσιος εκ των προτέρων προγραμματισμένος στόχος πολλών φορετών συσκευών παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης (wearable fitness trackers).
«Ξεκάθαρα ακόμη κι ένας μέτριος αριθμός βημάτων σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα μεταξύ των ηλικιωμένων γυναικών. Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν όσες θεωρούν δύσκολο να φθάσουν τα 10.000 βήματα τη μέρα», δήλωσε η δρ Λι.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος αριθμός βημάτων του πληθυσμού μέσα στη μέρα είναι γύρω στα 5.000. Ο στόχος των 10.000 βημάτων (περίπου οκτώ χιλιόμετρα περπάτημα) είναι ασαφές πώς προέκυψε, καθώς δεν είναι επιστημονικός, αλλά ίσως οφείλεται σε μια ιαπωνική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας από το 1965.
14 πάρκα και ανοιχτοί χώροι στην Αθήνα για σωματική άσκηση
Αν ακόμη το σκέφτεσαι να σηκωθείς από τον καναπέ, απλώς σου υπενθυμίζουμε ότι στην Αθήνα κρύβονται μικρά, πανέμορφα διαμαντάκια που σε περιμένουν να τα περπατήσεις. Μερικά από αυτά είναι:
- Λόφος Λυκαβηττού
Αγαπημένος περίπατος των Αθηναίων που ζουν στις περιοχές Κολωνάκι, Εξάρχεια, Αμπελόκηπους αλλά και πιο μακριά. Τα περιμετρικά του μονοπάτια από τη βάση προς την κορυφή του λόφου είναι ιδανικά για τρέξιμο ή περπάτημα με διάφορους βαθμούς δυσκολίας και άπειρες εναλλαγές ανάμεσα στα πυκνά δέντρα και στην φανταστική θέα όσο ανεβαίνεις. Μειονέκτημα του η εγκατάλειψη από το Δήμο, δεν έκαναν ποτέ όσα εξήγγειλαν κι έτσι βλέπεις παντού σπασμένα παγκάκια και κάδους. Παρόλα αυτά ο περιμετρικός περίπατος των 2,8 km περίπου σε αποζημιώνει με την φυσική του ομορφιά.
- Άλσος Νέας Σμύρνης
Το εμβληματικό άλσος της Νέας Σμύρνης, το οποίο θέλει μια φροντίδα, καθώς το έδαφος έχει διαβρωθεί από τη βροχή και είναι πολύ σκληρό, έχει μια μεγάλη περιμετρική διαδρομή 800 μέτρων, και άλλες τρεις μικρότερες, από 400 έως 500 μέτρα (η τελευταία στο κέντρο του άλσους). Ανοιχτό από την ανατολή του ηλίου έως τις 17.00 (2109336933).
- Πεδίον του Άρεως
Ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης, με πραγματικά αμέτρητους συνδυασμούς διαδρομών για τρέξιμο και περπάτημα, κάτω από το πράσινο. Στα μειονεκτήματά του ότι ο φωτισμός δεν είναι επαρκής σε όλα τα σημεία, οπότε καλύτερα να προτιμήσετε να το επισκεφθείτε όσο είναι ακόμα ημέρα. Extra tip: Από τη σελίδα στο Facebook Επιμένουμε πεδίο του Άρεως μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών του. Ανοιχτό από τις 6 το πρωί έως τις 20.30.
- Φλοίσβος
Αγαπημένη διαδρομή για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων, για τρέξιμο, περπάτημα και ποδήλατο, με μεγάλο πλεονέκτημα το ότι βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Ενδεικτικά, από την είσοδο έως τη στάση Έδεμ η απόσταση είναι δυόμιση χιλιόμετρα. Έως τις 20.30 (2109871000).
- Πάρκο Σταύρος Νιάρχος
Πόλο έλξης για περιπατητές και δρομείς αποτελεί και στην περίοδο της πανδημίας το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, όπου, ειδικά, με το φως της ημέρας, θα χαρείτε τα κυπαρίσσια, τις δάφνες, τις χαρουπιές, τα αρωματικά φυτά, στα 210 στρέμματα στα οποία εκτείνεται. Επίσης, λειτουργεί και ο στίβος, ο οποίος βρίσκεται Ηρακλέους και Ευριπίδου. Ανοιχτά από την ανατολή του ηλίου έως τις 20.30 (2168091000).
- Εθνικός Κήπος
Με 160 καταπράσινα στρέμματα (μαζί με το Ζάππειο), ο Εθνικός Κήπος έχει πάρα πολλά μονοπάτια με χώμα, για περπάτημα και τρέξιμο. Μεγάλη και η ποικιλία των διαδρομών, ενώ δεν λείπουν και κάποιες καλές ανηφόρες για μεγαλύτερη ένταση. Ανοιχτό από την ανατολή του ηλίου έως τις 17.00 (στη συνέχεια όμως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα μεγάλα πεζοδρόμια περιμετρικά) (2107215019).
- Εθνικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά
Ο Άγιος Κοσμάς λειτουργεί, τόσο για τρέξιμο όσο και για ποδήλατο, στη διάρκεια της πανδημίας, όχι όμως ο στίβος. Θα χρειαστεί να αφήσετε τα στοιχεία σας στην είσοδο, δηλαδή ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κλπ. Από τις 7 το πρωί έως τις 20.30. Ελληνικό, έναντι του παλαιού αεροδρομίου, 2168002601.
- Καβούρι
Ιδανικός χώρος για τρέξιμο δίπλα στη θάλασσα και πολλές φορές στα πεύκα, αν δεν σας ενοχλεί η άσφαλτος και το πλακόστρωτο. Η διαδρομή από το ξενοδοχείο Divani μέχρι και το Μεγάλο Καβούρι είναι όλη παραθαλάσσια, ενώ οι επιλογές στο παραλιακό μέτωπο συνεχίζονται προς τη Βουλιαγμένη και τον Αστέρα.
- Δημοτικό Άλσος Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο)
Η λύση για όσους κατοικούν στα δυτικά προάστια είναι το γνωστό Μπαρουτάδικο, τόσο για τρέξιμο όσο και για πεζοπορία. Η απόσταση από την είσοδο από την Ιερά Οδό μέχρι την πόρτα των ΤΕΙ είναι ένα χιλιόμετρο, ενώ περιμετρικά ολόκληρου του πάρκου 3,3 χλμ. Είναι ανοιχτό από το πρωί έως τις 20.30, απαγορεύεται η είσοδος στα αυτοκίνητα (2105312731).
- Αττικό Άλσος
Το Αττικό Άλσος, στα Τουρκοβούνια, με 550 στρέμματα στρέμματα, είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για όσους μένουν κοντά. Η μεγάλη κυκλική διαδρομή σε κάποια σημεία της έχει ωραία θέα στην πόλη, ενώ για τους σκληροπυρηνικούς υπάρχει και μια μεγάλη ανηφόρα για διαλειμματική άσκηση. Ανοιχτό από την ανατολή έως τις 20.30 (2106980476)
- Άλσος Βεΐκου
Στο Γαλάτσι, πολύ κοντά στο Αττικό Άλσος, το Άλσος Βεΐκου προτιμάται γενικώς τόσο από δρομείς όσο και από περιπατητές, μιας και είναι περισσότερο οργανωμένο. Οι υποδομές (υπαίθριο γυμναστήριο κ.λπ.), βέβαια, τώρα δεν λειτουργούν, όπως και παντού, λόγω της πανδημίας, ωστόσο οι καταπράσινες διαδρομές ανάμεσα στα 217 στρέμματα του άλσους σας περιμένουν εκεί. Ανοιχτό από την ανατολή έως τις 20.30.
- Κτήμα Συγγρού
Ή Άλσος ή Δάσος Συγγρού. Επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων, το απέραντο αυτό πάρκο των περίπου 950 στρεμμάτων είναι γεμάτο πεύκα και πράσινο. Πολλές διαδρομές, με ανηφόρες και κατηφόρες, να θυμάστε ότι το νότιο τμήμα του είναι περισσότερο flat. Από την ανατολή του ηλίου έως τις 20.30 (2108066319).
- Υμηττός
Ιδανικό σημείο για δρομείς, πεζοπόρους και mountain bike, με ασφάλτινες διαδρομές αλλά και μονοπάτια πολλά από τα οποία έχουν ταμπέλες που αναγράφουν την απόστασή τους. Αναζητήστε στο Ίντερνετ το σημείο Διχάλα, στην περιοχή του Παπάγου, απ’ όπου ξεκινούν κλασικές δρομικές διαδρομές ή, αν είστε πιο μαθημένοι σε αυτά, την «ανάβαση του Τρελού», μια απαιτητική ανηφορική διαδρομή μήκους 12 χλμ.
- Πάρνηθα
Ορεινό τρέξιμο, αναρρίχηση, πεζοπορία, mountain bike, τα πάντα μπορεί να κάνει κανείς στην Πάρνηθα, το εκπληκτικό αυτό βουνό της Αττικής με τις 16 κορυφές (η ψηλότερη είναι η Καραβόλα 1.413μ.), χαράδρες, ρεματιές και οροπέδια. Εύκολη διαδρομή στην Πάρνηθα δεν υπάρχει λόγω των κλίσεων, ωστόσο αξίζει κανείς να την επισκεφθεί, μαζί με τους εκατοντάδες Αθηναίους που το κάνουν ιδίως κάθε Σαββατοκύριακο. Πολλές διαδρομές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εθελοντικής ομάδας parnitha.org