Κρυολόγημα ή ίωση του παιδιού στις διακοπές; Να, τι πρέπει να κάνεις
Κρυολόγημα ή ίωση του παιδιού στις διακοπές; Να, τι πρέπει να κάνεις

Κρυολόγημα ή ίωση του παιδιού στις διακοπές; Να, τι πρέπει να κάνεις

Μπήκαμε για τα καλά στην περίοδο των Εορτών και πολλοί από εμάς ετοιμάζουμε βαλίτσες για έναν χειμερινό προορισμό με τα παιδιά μας, μιας και ήδη χτύπησε το τελευταίο κουδούνι στα σχολεία για το 2019.

Όμως, η θερμοκρασία είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα, με τους βοριάδες να είναι έντονοι και οι πιθανότητες να κρυολογήσουμε είτε εμείς, αλλά κυρίως τα παιδιά είναι αρκετές όσο και εάν προσέξουμε.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση κρυολογήματος ή ίωσης του παιδιού προκειμένου να γίνεις περισσότερο «αυτόνομος» στη διάρκεια των διακοπών, χωρίς να είναι αναγκαίο να καταφύγεις για το παραμικρό σε ιατρική βοήθεια.

Ειδικότερα:

  1. Πριν φύγεις με το παιδί για διακοπές έλεγξε αν έχει κάνει όλα τα εμβόλια.
  2. Πάρε μαζί σου, ακόμη και προληπτικά, το αντιπυρετικό και αναλγητικό, που χρησιμοποιείς συνήθως. Το αναλγητικό-αντιπυρετικό μπορεί να δοθεί στο παιδί στην περίπτωση που θα ανεβάσει πυρετό ή παραπονιέται για πόνους όπως ο πονοκέφαλος, ο πονόδοντος, οι πόνοι ανάπτυξης κ.α. Καλό είναι να μην χορηγήσεις αντιπυρετικό όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη των 38,5οC στη μασχάλη εκτός κι αν για ειδικούς λόγους (π.χ. ιστορικό πυρετικών σπασμών) συστήνεται από τον παιδίατρο κάτι άλλο.
  3. Να θυμάσαι πάντα ότι κανένα άλλο φάρμακο και ιδιαίτερα αντιβιοτικό δεν πρέπει να χορηγηθεί πριν εξεταστεί το παιδί από τον παιδίατρο. Διαφορετικά υπάρχει περίπτωση ότι έχει το παιδί να επιδεινωθεί ή να έχει αλλεργικές αντιδράσεις, πράγμα δύσκολο να αντιμετωπιστεί στην περίοδο εορτών, ιδίως αν βρίσκεσαι μακριά από τη βάση σου.
  4. Θυμήσου ότι μετράμε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο και δεν βασιζόμαστε ποτέ στην αίσθηση της αφής. Να προτιμάς ένα απλό και εύχρηστο ηλεκτρονικό θερμόμετρο.
  5. Παράλληλα με τη χορήγηση αντιπυρετικών μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ορισμένους πρακτικούς τρόπους κάμψης του πυρετού, όπως το ελαφρύ ντύσιμο, πολλά και δροσερά υγρά, κομπρέσες και χλιαρό μπάνιο.
  6. Τέλος, εάν το παιδί έχει υψηλό πυρετό (>40,5οC) με ρίγος, που δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά ή εξακολουθεί να είναι κακοδιάθετο ή παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα (π.χ. εμετούς, εξάνθημα) ακόμα και μετά την κάμψη του πυρετού θα πρέπει να αναζητήσεις το συντομότερο δυνατό παιδίατρο.
23 Δεκεμβρίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.