Ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα; Ποια είναι η διαφορά;
Ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα; Ποια είναι η διαφορά;
Posted in: ΓΥΝΑΙΚΑ

Ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα; Ποια είναι η διαφορά;

Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε από την αισθητικό στην εφηβεία μας είναι ο τύπος του δέρματός μας. Άλλωστε, είναι βασική προϋπόθεση για τα προϊόντα που θα προμηθευτούμε. Άλλες ανάγκες έχει μια λιπαρή με τάσεις ακμής επιδερμίδα κι ακριβώς αντίθετες μια ξηρή επιδερμίδα.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες μπερδεύονται και θεωρούν ότι έχουν ξηρή επιδερμίδα, ενώ στην ουσία έχουν αφυδατωμένη. Ο λόγος είναι ότι τα «σημάδια» είναι παρόμοια.

Παρόλα αυτά, στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για έναν τύπο δέρματος και κατά συνέπεια μια μόνιμη συνθήκη που πρέπει να αντιμετωπίζεις καθημερινά κι από την άλλη, με μια παροδική κατάσταση της επιδερμίδας. Ένα ξηρό δέρμα δεν σημαίνει πως είναι αφυδατωμένο, ούτε ένα λιπαρό πως είναι ενυδατωμένο. Ο τύπος δέρματος δεν αναιρεί την παροδική κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί η επιδερμίδα σου.

Ένα ξηρό δέρμα σημαίνει ότι έχει έλλειψη ελαίων και λιπιδίων, δηλαδή δεν έχει αρκετή περιεκτικότητα σε υγρασία. Χωρίς αυτά τα λιπίδια, η έλλειψη των οποίων οφείλεται σε προβληματικό δερματικό φραγμό, η υγρασία της επιδερμίδας «δραπετεύει» με αποτέλεσμα να έχουμε ένα δέρμα που ξεφλουδίζει, είναι άγριο, μοιάζει ξηρό και χρειάζεται εντατική ενυδάτωση μέσω της skincare routine σου. Συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, τα κεραμίδια και η βιταμίνη F είναι αναγκαία να υπάρχουν στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σου.

Το αφυδατωμένο δέρμα, από την άλλη πλευρά, είναι μια παροδική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται έλλειψη υγρασίας με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει σε όγκο, να γίνεται πιο ευαίσθητη και να εμφανίζονται οι πρώτες λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτή η αφυδάτωση; Ο λόγος είναι η έλλειψη υγρασίας στο δέρμα και μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, στον αέρα του air condition, αλλά και στο ότι δεν πίνεις όσο νερό θα έπρεπε στην καθημερινότητά σου, αλλά και στον χρόνο.

Καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα χάνει σταδιακά τη φυσική ελαστικότητά του, γεγονός που δυσκολεύει την είσοδο νερού στα κύτταρα. Έτσι, μπορεί να αφυδατώνεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι όταν ήμασταν νεότεροι. Και αυτό εξηγεί την ξηρότητα, το «τράβηγμα» και το ξεφλούδισμα που αναπτύσσονται στο δέρμα όταν είναι αφυδατωμένο.

Έτσι, όταν η κατανάλωση υγρών είναι ελλιπής και αρχίσει η αφυδάτωση του σώματος, τα υπάρχοντα αποθέματα νερού προωθούνται στα ζωτικά όργανα, όπως στο ήπαρ, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες, και ταυτοχρόνως απομακρύνονται από τους λιγότερο ζωτικούς ιστούς.

Στους λιγότερο ζωτικούς ιστούς ανήκουν οι συνδετικοί ιστοί όπως το κολλαγόνο, το οποίο αποτελεί κύρια πρωτεΐνη του δέρματος και είναι ένα από τα πρώτα που σταματά να λαμβάνει νερό σε περίπτωση μειωμένων αποθεμάτων στο σώμα. Όταν όμως το κολλαγόνο δεν ενυδατώνεται επαρκώς, οι ίνες του αρχίζουν να διασπώνται και να συγκολλώνται μεταξύ τους, με συνέπεια τη δημιουργία λεπτών ρυτίδων στην επιφάνεια του δέρματος.

Για αυτό, αν το δέρμα σου έχει αφυδατωθεί αυτό που έχεις να κάνεις για να το σώσεις είναι η ενυδάτωση, με απολέπιση δύο φορές την εβδομάδα, πολύ καλό ντεμακιγιάζ και καθαρισμό σε καθημερινή βάση και τα σωστά προϊόντα ενυδάτωσης.


4 Ιουνίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.