Μαγνήσιο, η «τροφή» των μυών
Μαγνήσιο, η «τροφή» των μυών

Μαγνήσιο, η «τροφή» των μυών

Το καλοκαίρι πλησιάζει και όσο ο καιρός καλυτερεύει τόσο αυξάνεις την ένταση στην άθλησή σου. Για τη μυϊκή σου όμως ενδυνάμωση δεν αρκεί μόνο η άθληση, μπορείς να βοηθήσεις τους μύες σου με την κατάλληλη διατροφή.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι μαραθανωδρόμοι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους προσλαμβάνουν μαγνήσιο . Οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία που έχει η επάρκεια σε μαγνήσιο, για την επίτευξη καλών επιδόσεων. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως ακόμη και μια μικρή έλλειψη μαγνησίου αρκεί για να μειωθεί σημαντικά η αποδοτικότητα στην άσκηση, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε μεγάλες αποστάσεις και σε Μαραθώνιο. 

Το μαγνήσιο συνεισφέρει στην παραγωγή ενέργειας με έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης, κρίσιμα μεταλλικά στοιχεία (όπως ο ψευδάργυρος, το χρώμιο και το σελήνιο) μαζί με το μαγνήσιο, εκκρίνονται με τον ιδρώτα και δύσκολα αναπληρώνονται.

Οι αθλητές συχνά συμβουλεύονται να αυξήσουν την ποσότητα μαγνησίου που λαμβάνουν από τη διατροφή τους, εντάσσοντας σε αυτήν προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους. Υπάρχουν, όμως, πολλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί. Αφενός διότι η βιοδιαθεσιμότητα του μαγνησίου ποικίλλει, αφετέρου γιατί ο σύγχρονος τρόπος παραγωγής γεωργικών προϊόντων έχει οδηγήσει το έδαφος σε ένδεια μαγνησίου. 

Ένας αυξανόμενος αριθμός γιατρών, διαιτολόγων και προπονητών πιστεύει ότι το μαγνήσιο είναι το πιο σημαντικό μικροστοιχείο στη διατροφή του αθλητή. Δεν χρειάζεται μόνο για τη βέλτιστη σύσπαση των μυών και τη σκελετική αντοχή, αλλά συμβάλλει και στην αποδοτικότερη χρήση οξυγόνου, που είναι απαραίτητη για την αθλητική απόδοση. Παράλληλα, επιταχύνει την ανάρρωση από την κόπωση και από τους τραυματισμούς. 

Το μαγνήσιο σε προστατεύει από μυϊκές κράμπες, αγγειοσυστολή, αύξηση της πίεσης, ταχυκαρδία. Οι καθημερινές ανάγκες ενός ενήλικα κυμαίνονται περί τα 300 mg μαγνησίου την ημέρα τα οποία τα παίρνει συνήθως με μια ισορροπημένη δίαιτα. Όλες σχεδόν οι τροφές περιέχουν μαγνήσιο άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Οι ηλιόσποροι, ο σολομός και τα πράσινα λαχανικά περιέχουν το περισσότερο, ενώ το κρέας περιέχει ελάχιστο. Κυκλοφορεί σε ταμπλέτες και αναβράζοντα δισκία και αποτελεί δρομικό must have.

21 Μαρτίου 2022
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.