#MenoumeSpiti: Ιδέες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών
#MenoumeSpiti: Ιδέες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών
Posted in: ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

#MenoumeSpiti: Ιδέες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών

Λόγω της καραντίνας, στο πλαίσιο των μέτρων του περιορισμού της μετάδοσης κι εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι γονείς πρέπει να έχουν έναν βασικό στόχο: Να αξιοποιηθεί ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών δημιουργικά και παιδαγωγικά. Κι αν ακούγεται εύκολο, είναι πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του.

Το «Μένουμε Σπίτι» σημαίνει μεταξύ άλλων και παιδιά στο σπίτι για μέρες και μέρες, μακριά από τις παιδικές χαρές, τους φίλους, τους παππούδες, το σχολείο τους: μια δοκιμασία για όλους και κυρίως για εκείνα. Πώς περνούν οι ώρες; Πόση τηλεόραση να δουν; Πόσα video games να παίξουν; Πού να διοχετεύσουν την ενέργεια και τη δημιουργικότητά τους;

Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να ψυχαγωγήσει πραγματικά ένα παιδί, βοηθώντας το να διασκεδάσει από την ασφάλεια του σπιτιού του; Πολλά πράγματα που θα είχε τη δυνατότητα να κάνει διαδικτυακά ή μένοντας στο σπίτι.

  • Επισκέψεις σε μουσεία από το τάμπλετ, το κινητό ή τον υπολογιστή

Για παράδειγμα, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο για την ώρα παραμένει κλειστό, απαντά με ένα φανταστικό ταξίδι στο χρόνο. Μέσα από την ιστοσελίδα cycladic.gr, ξεκίνησε το online πρόγραμμα «Παίζοντας στο σπίτι», δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς ψηφιακούς επισκέπτες του να ανακαλύψουν την Αρχαία Ελλάδα, τόσο θεωρητικά, όσο και πρακτικά. Δίπλα στις ψηφιακές συλλογές του Μουσείου, τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν πόσα κοινά τα δικά τους παιχνίδια έχουν με εκείνα των παιδιών του παρελθόντος, αλλά και πώς μπορούν να φέρουν τα παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων στο σήμερα και να διασκεδάσουν με αυτά. Στην ιστοσελίδα του «Παίζοντας στο σπίτι», θα βρουν μία σειρά από πληροφορίες από το πώς γεννήθηκαν αυτά τα παιχνίδια, μέχρι το πώς ακριβώς παίζονταν. Παράλληλα, μέσα από τα αρχεία που μάς διαθέτει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μπορούμε να ανακαλύψουμε πώς θα ανασκευάσουμε με απλά υλικά που υπάρχουν στο σπίτι κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια της αρχαιότητας.  

  • Κάνε το παιδί σου sous chef

Επίσης, το ότι τα παιδιά αγαπούν την κουζίνα και τα όσα διαδραματίζονται μέσα σε αυτήν, είναι γνωστό. Υπάρχει τόση δημιουργική δράση εκεί μέσα, που τα περισσότερα παιδιά δεν μπορεί παρά να γοητευθούν και να θέλουν να συμμετέχουν στα δρώμενα. Ίσως όμως δεν γνωρίζουμε ότι επιτρέποντας στα παιδιά μας να βοηθήσουν στο μαγείρεμα, τα εκπαιδεύουμε ποικιλοτρόπως. Η διαδικασία παρασκευής ενός οποιουδήποτε πιάτου τα βοηθά να αναπτύξουν το λεξιλόγιο και τις γνώσεις τους για τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουμε, τον τόπο προέλευσής τους και τη διαδικασία επεξεργασίας τους ώσπου να φτάσουν στα χέρια μας. Για παράδειγμα, το αλεύρι: Όσο πλάθουμε κουλουράκια μπορούμε να τα πληροφορήσουμε για το σιτάρι και όλη την υπόλοιπη ιστορία του μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ. Τα βοηθά επίσης να ζήσουν την εμπειρία με όλες τους τις αισθήσεις. Θα μυρίσουν, θα γευθούν, θα αισθανθούν διαφορετικές υφές με τα χεράκια τους. Πώς νιώθει όταν ακουμπάει την ντομάτα, πώς όταν πιάνει το ακτινίδιο. Ίσως το πιο σημαντικό όμως, είναι πως η μαγειρική θα τα βοηθήσει να γίνουν άσοι στα μαθηματικά. Μετρώντας δυο κούπες αλεύρι, μία κούπα ζάχαρη και μισή κούπα λάδι, για παράδειγμα, το κάθε παιδί κάνει απλές μαθηματικές σκέψεις που σχετίζονται με τον αριθμό, την ποσότητα, τα κλάσματα, ακόμα και την πρόσθεση. Τέλος και πιο σημαντικό, μαγειρεύοντας θέλοντας και μη θα αναπτύξουν καλύτερη σχέση με το υγιεινό φαγητό καθώς είναι πολύ πιθανότερο να φάνε κάτι υγιεινό στο οποίο τα ίδια βοήθησαν να παρασκευαστεί, πχ μια σαλάτα.

  • Άσκηση, παιχνίδια και τρέλες

Υπό κανονικές συνθήκες δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη μέριμνα για την άσκηση του παιδιού στο σπίτι. Αν πάει στο σχολείο του και σε κάποια αθλητική δραστηριότητα όπως γίνεται συνήθως, θεωρητικά έχει την ευκαιρία να γυμναστεί, να εκτονωθεί, να τσιρίξει στα διαλείμματα, να τσακωθεί, να φιλιώσει και να κάνει τρέλες. Τώρα όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά κι όλη αυτή η ενέργεια του παιδιού ή των παιδιών σου πρέπει να εκτονωθεί. Ξεκίνα αφήνοντας το παιδί μόνο του να βγαίνει συχνά για να παίρνει αέρα στο μπαλκόνι. Στη συνέχεια, με βοηθό το διαδίκτυο κι αφού πληκτρολογήσεις την ηλικία του παιδιού σου βρες το πρόγραμμα γυμναστικής που θεωρείς πως του ταιριάζει. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές, από γιόγκα και zumba, μέχρι χορό και καράτε.

  • Σπίτι μέσα στο σπίτι

Τέλος, βοήθησε το παιδί σου να χαλαρώσει τις μέρες της καραντίνας, ανανεώνοντας τον χώρο όπου περνά πολλή ώρα όλη η οικογένεια. Για παράδειγμα, φτιάξε ένα αυτοσχέδιο κάστρο στο καθιστικό ή το σαλόνι, χρησιμοποιώντας μια κουβέρτα, μια παλιά κουρτίνα ή ακόμα και ένα δυο σεντόνια. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και στόλισέ το με χριστουγεννιάτικα φωτάκια, ένα χαλάκι ή ένα sleeping bag στο δάπεδο, μαξιλάρια, ένα αμπαζούρ. Μπορείς ακόμα και να κρεμάσεις την όλη κατασκευή από πόμολα παραθύρων, από γερούς γάντζους κάδρων, να τη στηρίξεις σε έπιπλα, σε τρίποδα φωτογραφικών μηχανών ή όπως αλλιώς σε βολεύει ανάλογα με τον χώρο σου. Το «χτίσιμο του Κάστρου» είναι σημαντικό να γίνει συλλογικά. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην κατασκευή του, να δώσουν τις δικές τους ιδέες, να αποφασίσουν τι θα μπει μέσα και τι όχι. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ξετρελαθούν με τη διαδικασία. Φυσικά θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την ασφάλεια της κατασκευής αυτής, αποφεύγοντας τα εύθραυστα ή εύφλεκτα υλικά, προσέχοντας ταυτόχρονα να είναι στέρεη κι ελαφριά. Τα παιδιά θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι θα είναι τα ίδια υπεύθυνα για τη συντήρησή του και να πεισθούν να μη φέρνουν φαγητά και ποτά μέσα, για ευνόητους λόγους. Αφού χτιστεί και διακοσμηθεί, το Σπιτάκι μπορεί να λειτουργήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Πρώτο και κύριο, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι μέσα μπαίνουν μόνο τα παιδιά ενώ όλοι οι άλλοι πρέπει να πάρουν την άδειά τους. Αυτά είναι οι μόνοι άρχοντες του «κάστρου». Εκεί, μπορούν να απομονωθούν χωρίς χρειαστεί να πάνε στο δωμάτιό τους, χωρίς δηλαδή να φύγουν μακριά από τους μεγάλους που βρίσκονται στο καθιστικό.

11 Απριλίου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.