Μήπως έχεις φωτοευαισθησία και δεν το ξέρεις;
Μήπως έχεις φωτοευαισθησία και δεν το ξέρεις;

Μήπως έχεις φωτοευαισθησία και δεν το ξέρεις;

Η θάλασσα και ο ήλιος είναι συνώνυμα με το καλοκαίρι. Ωστόσο, πολλοί είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από φωτοευαισθησία και δεν το γνωρίζουν καν. Πώς θα διαπιστώσεις αν έχεις τη λεγόμενη αλλεργία στον ήλιο;

Οι άνθρωποι που έχουν φωτοευαισθησία συνήθως εμφανίζουν τα εξής συμπτώματα κατά τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα: φαγούρα κι εξάνθημα είτε στο πρόσωπο είτε σε χέρια και πόδια, με λίγα λόγια τα σημεία που βλέπει περισσότερο ο ήλιος. Κι επειδή το φαινόμενο χαρακτηρίζεται «εποχιακό» με εξάρσεις και υφέσεις, δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν καταλαβαίνουν καν ότι πρόκειται για φωτοευαισθησία.

Η φωτοευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας, αλλά συνήθως πάσχουν από αυτή νεαροί ενήλικες, που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες. Η φωτοευαισθησία πυροδοτείται από την ξαφνική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία -και συγκεκριμένα στις ακτίνες UVA- έπειτα από μια μεγάλη περίοδο χωρίς καθόλου έκθεση. Αυτό κάνει το δέρμα που, έχοντας περάσει όλον τον χειμώνα καλυμμένο διψά για ήλιο, εξαιρετικά ευάλωτο.

Μάλιστα, μετά την πρώτη εμφάνισή της, αυτή η αλλεργία στη UVA ακτινοβολία τείνει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, γι’ αυτό, όποιος έχει υποστεί μια έξαρση στο παρελθόν, θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του δέρματός του την άνοιξη και να υιοθετεί σωστές πρακτικές το καλοκαίρι, ώστε να αποφεύγονται περαιτέρω εξάρσεις.  

Τι πρέπει να κάνεις;

  • Πρώτον, αν εμφανίσεις κνησμό κι εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα, μέχρι και δύο μέρες πριν από την πρώτη σου επαφή με τον ήλιο μετά τη χειμερινή περίοδο, επισκέψου έναν ειδικό, για να σιγουρευτείς αν πρόκειται για φωτοευαισθησία. Καθώς, επειδή το φαινόμενο «πέφτει» σε ύφεση λίγο αργότερα, αρκετοί εκ των «αλλεργικών στον ήλιο» δεν αντιλαμβάνονται ότι πάσχουν από φωτοευαισθησία, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν κανένα μέτρο.
  • Μέχρι να κλείσεις το ραντεβού με τον δερματολόγο σου, καλό θα είναι να απαγορεύσεις στον εαυτό σου διά ροπάλου να χρησιμοποιήσει προϊόντα ομορφιάς και αρώματα με αλκοόλη, διότι αυτά κάνουν πιο ευαίσθητη την επιδερμίδα απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.
  • Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενημερώσεις τον γιατρό σου για ενδεχόμενη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις, καθώς είναι πολύ πιθανό σε συνδυασμό με την έκθεσή σου στον ήλιο να οφείλεται για την αλλεργική αυτή αντίδραση.
  • Τέλος, ακόμα και στο ενδεχόμενο τα συμπτώματα της φωτοευαισθησίας να εμφανίζονται σε εσένα τόσο ήπια που να μην έκρινες απαραίτητη την επίσκεψη στον γιατρό, θα πρέπει να έχεις πάντα στον νου σου να αποφεύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση στον ήλιο, αλλά και να χρησιμοποιείς αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας απέναντι στη UVA και την UVB ακτινοβολία, τα οποία θα πρέπει να ανανεώνεις τακτικά.

 

24 Ιουλίου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.