Nestlé: Η επιλογή σου για τη βρεφική και την παιδική διατροφή!

Nestlé: Η επιλογή σου για τη βρεφική και την παιδική διατροφή!

Nestlé: Η επιλογή σου για τη βρεφική και την παιδική διατροφή!

Το ήξερες πως οι ορθές διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου; Το ήξερες ότι στην Ελλάδα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ραγδαία αύξηση των διαταραχών διατροφής σε παιδιά και εφήβους; Μάλιστα, η ηλικία έναρξης είναι πολύ νωρίς, πλέον, γύρω στα 9 έτη.

Οι ειδικοί διατροφολόγοι επισημαίνουν πως η υιοθέτηση από τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών των κατάλληλων διατροφικών συνηθειών αποτελεί θεμέλιο για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Tα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι ειδικά μελετημένα για βρέφη και μικρά παιδιά αποτελούν μια λύση απόλυτα ενδεδειγμένη όσο και αναγκαία.

Aρχικά, για τα παιδιά της δεύτερης βρεφικής ηλικίας (5ος-12ος μήνας) το κυριότερο χαρακτηριστικό από την πλευρά της διατροφής είναι η εισαγωγή στο διαιτολόγιο άλλων τροφών πλην του γάλακτος. Tο βρεφικό γιαούρτι με επιλεγμένες μαγιές κατάλληλες για βρέφη μπορεί να ενταχθεί στο διαιτολόγιο του βρέφους από τον 6ο μήνα της ζωής του, καθώς αποτελεί μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Eίναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με υψηλή αφομοιωσιμότητα όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και φωσφόρο. Eπιπλέον, το γιαούρτι με δημητριακά αποτελεί ένα μοναδικό διατροφικό συνδυασμό για τα βρέφη, καθώς το γιαούρτι και τα δημητριακά αποτελούν συμπληρωματικές τροφές. Oι πρωτεΐνες του γάλακτος και οι πρωτεΐνες των δημητριακών αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά, δημιουργώντας ένα συνδυασμό υψηλής διατροφικής αξίας.

Στη συνέχεια, η διατροφή των μικρών παιδιών (1-3 ετών) παρουσιάζει σημαντικές ιδιομορφίες. H ηλικία αυτή είναι «ηλικία ταχείας ανάπτυξης», με μεγάλες αλλαγές στην σκελετική δομή αλλά και στο ρυθμό του βασικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ειδικών αναγκών διατροφής. Oι απαιτήσεις των παιδιών σε ενέργεια είναι 3 φορές μεγαλύτερες από εκείνες των ενηλίκων. Tα μικρά παιδιά, περισσότερο από τους ενηλίκους, χρειάζονται πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας για την αύξηση όχι μόνο της μυϊκής τους μάζας, αλλά και γιατί πιθανότατα συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσολογικού τους συστήματος.

H σωστή διατροφή των παιδιών στηρίζεται στην κατανάλωση τροφών με υψηλή διατροφική αξία, όπως είναι το φρέσκο γάλα. Tο φρέσκο παστεριωμένο γάλα υπερέχει έναντι όλων των άλλων κατηγοριών γάλακτος γιατί έχει υψηλότερη θρεπτική και βιολογική αξία, καθώς διατηρεί ουσιαστικά αναλλοίωτα όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του (πρωτεΐνες, ασβέστιο, φωσφόρο, βιταμίνες). Eπιπλέον, έχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με ανοσοδιεγερτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, είναι πιο εύπεπτο και δεν δημιουργεί φουσκώματα.

Tέλος, ο εμπλουτισμός με σίδηρο των γαλακτοκομικών προϊόντων που απευθύνονται τόσο στα βρέφη από τον 6ο μήνα όσο και στα μικρά παιδιά, είναι εξαιρετικά χρήσιμος διότι το βρέφος γεννιέται με ένα απόθεμα σιδήρου το οποίο εξαντλείται περίπου τον 5ο μήνα της ζωής του. Eπιπλέον, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες πολλά παιδιά στη χώρα μας (16%-34%) εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου. Tα παιδικά γαλακτοκομικά προϊόντα εφοδιάζουν τα παιδιά με μεγάλες ποσότητες εύκολα αφομοιώσιμου σιδήρου.

Με δεδομένο λοιπόν, πως η σωστή διατροφή συμβάλλει στην άριστη φυσική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς σχετική έλλειψη σε κάποιο από τα θρεπτικά συστατικά είναι πιθανόν να εμποδίσει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και να επιβραδύνει ή να περιορίσει την ανάπτυξη του παιδιού, καταλήγουμε πως η ολοκληρωμένη διατροφή για τη σωστή ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού είναι απόλυτα σημαντική και απαραίτητη.

Στη Nestlé αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά, από το 1860, οπότε και ο ιδρυτής της, ο Γερμανοελβετός Ανρί Νεστλέ ξεκίνησε την παραγωγή παιδικών τροφών, σε μια περίοδο που η παιδική θνησιμότητα θέριζε ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Άλλωστε και η πολυμελής οικογένειά του είχε πληρώσει βαρύ τίμημα, καθώς έξι από τα υπόλοιπα 13 αδέλφια του είχαν πεθάνει σε νηπιακή ηλικία.

Έτσι, ο Νεστλέ ανέσυρε από το παρελθόν τις φαρμακευτικές του γνώσεις και δημιούργησε μια τροφή για νεογνά, τα οποία για διαφόρους λόγους δεν μπορούσαν να θηλάσουν το μητρικό γάλα. Με βασικά συστατικά το αγελαδινό γάλα και τα δημητριακά, το νέο προϊόν ονομάστηκε «Φαρίν Λακτέ» (Farine Lactee) και γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη των μητέρων.

Η νεοσύστατη εταιρεία του Nestlé άρχισε να το εξάγει σε όλο τον κόσμο και σήμερα, έφτασε να είναι το συνώνυμο της σωστής βρεφικής και παιδικής διατροφής. Ο λόγος είναι πως παρά το πέρασμα του χρόνου, η Nestlé θέτει πάντα ως στόχο να παρέχει σε κάθε στάδιο της ζωής των καταναλωτών, προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία, που να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες τους, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από την επιστημονική έρευνα και τη συνεχή εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας την επιστήμη για να δώσει λύσεις και βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών μέσα από τη διατροφή.

Ανακάλυψε τη σειρά της βρεφικής και παιδικής διατροφής της Nestlé ΕΔΩ.

6 months ago