Ω3: Τα λιπαρά οξέα που χρειάζεσαι
Ω3: Τα λιπαρά οξέα που χρειάζεσαι

Ω3: Τα λιπαρά οξέα που χρειάζεσαι

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως σε ψαρέλαια, λιναρόσπορο και ορισμένους καρπούς. Έχουν προσελκύσει σημαντική προσοχή τις τελευταίες δεκαετίες - και ναι, είναι καλός ο λόγος!
Αυτά τα ουσιώδη λιπαρά οξέα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας, επηρεάζοντας τα πάντα, από την γνωστική λειτουργία μέχρι την καρδιαγγειακή υγεία.

Είναι όμως επαρκής η πρόσληψή τους από τις τροφές που καταναλώνουμε;
Ας εξετάσουμε δύο βασικούς προβληματισμούς:

Περιορισμένη Διατροφική Πρόσληψη: Οι κύριες πηγές Ωμέγα-3 είναι λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες. Ωστόσο, το ψάρι δεν υπάρχει στο τακτικά στο διατροφολόγιο όλων, είτε λόγω διατροφικών επιλογών, αλλεργιών ή απλώς προσωπικών προτιμήσεων. Έτσι, οι χορτοφάγοι, οι vegans και όσοι δεν τρώνε συχνά ψάρι χάνουν τα πλήρη οφέλη των Ωμέγα-3.

Συνέπεια και Ποσότητα: Ακόμη και αν καταναλώνουμε ψάρι, η ποσότητα των Ωμέγα-3 μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το είδος του ψαριού, τον τόπο αλίευσής του και τον τρόπο μαγειρέματος. Η υπεραλίευση και οι περιβαλλοντικές αλλαγές μπορούν επίσης να επηρεάσουν το περιεχόμενο των Ωμέγα-3 στα ψάρια. 

Πώς λειτουργούν, λοιπόν, τα συμπληρώματα διατροφής Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων;

Τα συμπληρώματα προσφέρουν σταθερή ποσότητα Ωμέγα-3, εξασφαλίζοντας ότι παίρνουμε την απαιτούμενη ποσότητα για τα οφέλη της υγείας μας.

Τι είναι, όμως, τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα; Γιατί είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας; Και πώς μας κάνουν καλό αφού είναι "λιπαρά";
Μια ματιά στα πολυεπίπεδα οφέλη τους θα μας λύσει όλες τις απορίες.
 

Υγεία του Εγκεφάλου 
Το DHA, ένας τύπος Ωμέγα-3, είναι ένα κύριο δομικό συστατικό του εγκεφάλου μας. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι τα Ωμέγα-3 διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου, υποστηρίζοντας τη μνήμη, ενώ έχουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των διαταραχών της διάθεσης.

Υγεία της Καρδιάς
Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα Ωμέγα-3 μπορούν να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τα τριγλυκερίδια, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο απόκλισης των καρδιακών ρυθμών. 

Αντιφλεγμονώδη Οφέλη
Ο χρόνιος φλεγμονώδης παράγοντας σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μέχρι τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η επαρκής λήψη Ωμέγα-3 έχει συνδεθεί με τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για ανθρώπους με χρόνια φλεγμονώδη προβλήματα ή για ανθρώπους που θέλουν να θεραπεύσουν μια παροδική φλεγμονή.

Υγεία των Αρθρώσεων
Όσοι υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις ή αρθρίτιδα έχουν βρει ανακούφιση με τα συμπληρώματα Ωμέγα-3. Όχι μόνο βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις αλλά αυξάνουν τη ροή του αίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης, βοηθώντας στην κινητικότητα και τη διαχείριση του πόνου.

Υγεία των Ματιών
Η διατήρηση της όρασης και η καλή υγεία των ματιών υποστηρίζονται από τη λήψη Ωμέγα-3.
Μιας και το DHA είναι κύριο συστατικό του αμφιβληστροειδούς, η επαρκής λήψη Ωμέγα-3 βοηθά στη μείωση του κινδύνου του εκφυλισμoύ της ωχράς κηλίδας. 

Yποστήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Τα Ωμέγα-3 είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη νευρολογική και οπτική ανάπτυξη του μωρού. Αν και οι γιατροί συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ψαριών, υπάρχει πάντοτε η ανησυχία για τον υδράργυρο και άλλους ρύπους. Έτσι, ένα καθαρό συμπλήρωμα Ωμέγα-3 μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς τους σχετικούς κινδύνους.

Συμπερασματικά, ενώ η ισορροπημένη διατροφή είναι πάντα το χρυσό πρότυπο για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, τα συμπληρώματα Ωμέγα-3 προσφέρουν έναν πρακτικό, ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι αποκομίζουμε πλήρως τα οφέλη αυτών των απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.