Ωμοφαγία; Μα, τι είναι αυτό;
Ωμοφαγία; Μα, τι είναι αυτό;

Ωμοφαγία; Μα, τι είναι αυτό;

Η διατροφή που αποτελείται καθημερινά και κατ’ αποκλειστικότητα με ωμά φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς ονομάζεται ωμφαγία. Στην ωμοφαγία δεν συμπεριλαμβάνεται τίποτα το επεξεργασμένο όπως για παράδειγμα το μέλι, ενώ για κρέας ούτε λόγος. Εν ολίγοις καταναλώνεται ό,τι μπορεί να καταναλωθεί ωμό.

Σύμφωνα με τους ωμοφάγους, ό,τι μαγειρεύεται πάνω από 50°C, είναι νεκρός χυλός, δηλαδή απλά έχει γεύση. Σε αυτή τη θερμοκρασία έχουν ήδη καταστραφεί πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες.

Αυτό περιλαμβάνει οποιοδήποτε τρόφιμο έχει επεξεργαστεί σε θερμοκρασίες μικρότερες των 40-48ο C και δεν έχει υποστεί άλλου είδους επεξεργασία όπως παστερίωση ή χρήση εντομοκτόνων. Επιπλέον, στη δίαιτα αυτή επιτρέπονται μόνο φυσικές μέθοδοι επεξεργασίας των τροφίμων όπως το στύψιμο, η αποξήρανση, το μούλιασμα και άλλες μη επεμβατικές μέθοδοι. Η ωμοφαγία, αποτελεί, με απλά λόγια, μια μορφή ακραίας χορτοφαγίας.

Πάντως, κάποιοι από τους ωμοφάγους, καταναλώνουν ωμό κρέας ή ψάρι.

Οι υποστηρικτές της ωμοφαγίας τονίζουν ότι μόλις έκαναν τη μετάβαση σε αυτό το είδος διατροφής έχασαν άμεσα κιλά και πλέον, νιώθουν περισσότερο ευέλικτοι και άνετοι. Δηλώνουν πως δεν κουράζονται εύκολα, έχουν διάθεση και κέφι, είναι πιο ήρεμοι, κοιμούνται καλύτερα και δεν αρρωσταίνουν.

Η ωμοφαγία αποτελεί ένα μοντέλο διατροφής που δύναται να έχει κάποια οφέλη στην υγεία, ιδίως όταν γίνεται για μικρά χρονικά διαστήματα, αφού η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς και η αποφυγή των επεξργασμένων τροφίμων, τα οποία και προτείνει, έχουν σχετιστεί πολλάκις με οφέλη στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά προβλήματα και άλλες χρόνιες παθήσεις. Και, πράγματι, μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα που ακολουθούν μια αυστηρά ωμοφαγική διατροφή εμφανίζουν μειωμένες τιμές LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Ωστόσο, το να εστιάζει κανείς μόνο σε αυτήν την πλευρά της ωμοφαγίας είναι σα να «βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος» μιας και η επίδραση της διατροφής μας στην υγεία μας δεν καθορίζεται από τα μεμονωμένα τρόφιμα που τρώμε αλλά από το σύνολό τους. Έτσι, λοιπόν, κοιτάζοντας κανείς το σύνολο της διατροφής ενός ωμοφάγου δε μπορεί παρά να δει σημαντικές ελλείψεις και πολλές αβάσιμες επιστημονικά πεποιθήσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα υγείας.

Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται να καταλήγουν και αρκετές επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι μια αυστηρά ωμοφαγική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια λίπους και μυικής μάζας, οδοντικά προβλήματα, διαταραχές του κύκλου και αμηνόρροια στις γυναίκες και χαμηλή οστική πυκνότητα (αποτέλεσμα πιθανώς των ελλείψεων βιταμίνης D και ασβεστίου που είναι συνήθεις σε αυτή τη δίαιτα). Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι μια ωμοφαγική διατροφή μπορεί να οδηγήσει και σε έλλειψη βιταμίνης Β12 και χαμηλή HDL χοληστερόλη.

22 Μαρτίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.