Παραμονή Πρωτοχρονιάς: 7 tips για να προστατέψεις τα μάτια σου
Παραμονή Πρωτοχρονιάς: 7 tips για να προστατέψεις τα μάτια σου

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: 7 tips για να προστατέψεις τα μάτια σου

Το ήξερες ότι η περίοδος των γιορτών εκτός από πηγή χαράς, υπάρχει περίπτωση να αποδειχθεί κι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα μάτια και την όραση; Αν όχι, μάθε πως υπάρχουν μερικές γιορτινές παγίδες για τα μάτια και την όραση και τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς.

  1. Χριστουγεννιάτικο δέντρο
     Βεβαιώσου ότι βρίσκεται σε μία γωνία του σπιτιού, όπου δεν είναι εύκολο να εκτεθεί κάποιος σε αυτό. Να προσέχεις τα κλαδιά και τα βελονοειδή φύλλα του, γιατί είναι αιχμηρά και μπορεί εύκολα να τρυπήσουν το μάτι. Αν έχεις μικρά παιδιά στο σπίτι, βεβαιώσου ότι έχεις δημιουργήσει γύρω από το δέντρο φυσικά εμπόδια, ώστε να μην το πλησιάζουν άθελά τους όταν παίζουν.
  2. Σαμπάνια
    Οι περισσότεροι άνθρωποι ανοίγουν την Πρωτοχρονιά ένα μπουκάλι σαμπάνια ή αφρώδη οίνο «για το καλό να μας μπει ο καινούριος χρόνος». Δεν είναι όμως καθόλου καλή ιδέα να το ανακινήσεις πριν το ανοίξεις, ούτε να προσπαθήσεις να το ανοίξεις δίχως να το παγώσεις πρώτα. Ο φελλός που εκτοξεύεται, όταν έχει ανακινηθεί το μπουκάλι, μπορεί να φτάσει την ταχύτητα των 80 χιλιομέτρων την ώρα. Η ταχύτητα αυτή είναι αρκετή για να σπάσει το παρακείμενο τζάμι. Φαντάσου λοιπόν τι ζημιά μπορεί να κάνει αν χτυπήσει εσένα ή κάποιον παρευρισκόμενο στο μάτι. Οι πιθανοί τραυματισμοί κυμαίνονται από εκδορά στον κερατοειδή (επιφανειακό) χιτώνα του ματιού έως πληγή που φθάνει βαθιά μέσα στο μάτι. Αυτού του είδους οι τραυματισμοί αφενός απαιτούν χειρουργική επέμβαση, αφετέρου μπορεί να οδηγήσουν χρόνια αργότερα στην τύφλωση. Και αυτό διότι μπορεί μακροπρόθεσμα να έχουν συνέπειες, όπως το όψιμης έναρξης γλαύκωμα που μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική απώλεια της όρασης. Έπειτα από τέτοιου είδους τραυματισμούς, απαιτείται τακτικός προληπτικός έλεγχος των ματιών, ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα. Επομένως, πάγωσε καλά τον αφρώδη οίνο ή τη σαμπάνια, μην την ανακινήσεις και άνοιξέ την προσεκτικά, με τον φελλό υπό γωνία 45 μοιρών και στραμμένο προς μία κατεύθυνση όπου δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος (ούτε και επιφάνεια όπου μπορεί να εξοστρακιστεί).
  3. Φώτα LED και λέιζερ
    Είναι πολύ κακή ιδέα να κοιτάζεις επίμονα τους λαμπτήρες LED και τα λέιζερ. Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν βλάβη βαθιά μέσα στα μάτια, στις φωτοευαίσθητες δομές τους (στα κύτταρα-υποδοχείς του φωτός στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και στην ωχρά κηλίδα). Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει ποτέ να αφήνεις τα μικρά παιδιά να παίζουν με παιχνίδια λέιζερ.
  4. Πυροτεχνήματα και sparklers
    Η αλλαγή του χρόνου με τα πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον σκοτεινό ουρανό αποτελεί αγαπημένη παράδοση σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο και η χρήση μικρών πυρσών (sparklers) που πολλοί ανάβουν για να τονίσουν την γιορτινή ατμόσφαιρα. Ωστόσο, τα πυροτεχνήματα μπορεί να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα στα χέρια των μη ειδικών, όλων των ηλικιών. Αντίστοιχα, οι φλόγες που πετούν τα sparklers  μπορεί εύκολα να τραυματίσουν στο μάτι κάποιον που πλησιάζει το πρόσωπό του πολύ κοντά τους. Στις ΗΠΑ, λ.χ. τραυματίζονται ετησίως στα μάτια σχεδόν 1.200 άτομα από αυτά, καθώς η φλόγα τους φτάνει σε θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Επομένως, πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις με τη μέγιστη δυνατή προσοχή. Να τα ανάβεις μόνο στη βεράντα ή τον κήπο, διατηρώντας τα μακριά από το πρόσωπό σας και τους άλλους παρευρισκόμενους, και να μην τα επαναχρησιμοποιείς. Όσον αφορά στα πυροτεχνήματα, αν δεν είναι η δουλειά σου αυτή, μην τα χρησιμοποιήσεις επουδενί. Και αν παρευρεθείς σε κάποιον εορτασμό με πυροτεχνήματα, διατήρησε απόσταση ασφαλείας. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στο 65% των ατυχημάτων, τραυματίζονται οι παρευρισκόμενοι και όχι οι χρήστες τους. Επιπλέον, από τους τραυματισμούς με πυροτεχνήματα, το 15% συμβαίνει στα μάτια.
  5. Party poppers
    Τα party poppers θεωρούνται παιδικά πυροτεχνήματα, γιατί περιέχουν πολύχρωμες λωρίδες και κομφετί, σε συμπιεσμένο αέρα. Ωστόσο, πρέπει και αυτά να χρησιμοποιούνται με προσοχή, διότι το περιεχόμενό τους εκτοξεύεται με αρκετή δύναμη ώστε να φτάσουν σε απόσταση αρκετών μέτρων. Αν, λοιπόν, δεν προσέξεις την κατεύθυνση όπου θα κινηθεί το περιεχόμενό τους, μπορεί εύκολα να συμβεί τραυματισμός στο μάτι. Για κάθε ενδεχόμενο, να μην αφήνεις τα μικρά παιδιά να τα χρησιμοποιούν χωρίς επίβλεψη.
  6. Μη βάζεις τα χέρια στα μάτια
    Το τελευταίο που χρειάζεσαι τη νύχτα του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς είναι να μολυνθείς με τα παθογόνα που συγκεντρώνονται στα χέρια με κάθε αντικείμενο που αγγίζεις. Αν θέλεις να τρίψεις τα μάτια σου, φρόντισε πρώτα να σαπουνίσεις καλά τα χέρια σου ή να τα απολυμάνεις.
  7. Πρόσεχε πού πατάς
    Η νύχτα του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς είναι η πιο επικίνδυνη από όλες του χρόνου για τους πεζούς, οι οποίοι συχνά έχουν καταναλώσει αλκοόλ με συνέπεια να μην έχουν καλή ισορροπία. Η μεγαλύτερη απειλή για τα μάτια τους είναι οι πτώσεις, οι οποίες αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία μεταφοράς στο νοσοκομείο με τραυματισμό στο μάτι (πρώτη είναι οι καβγάδες). Ειδικά τον χειμώνα, αν στον δρόμο έχει πάγο ή/και φοράς ολισθηρά ή ψηλοτάκουνα παπούτσια, ο κίνδυνος πτώσεως είναι ακόμα μεγαλύτερος. Επομένως, να προσέχεις πού πατάς, όταν βαδίζεις στα πεζοδρόμια και τους δρόμους.
30 Δεκεμβρίου 2022
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.