Ποια καλλυντικά πρέπει να αποφύγω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ποια καλλυντικά πρέπει να αποφύγω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Posted in: ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Ποια καλλυντικά πρέπει να αποφύγω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

«Τι καλλυντικά να χρησιμοποιώ τώρα, που είμαι έγκυος»; Αυτή είναι μια από τις χιλιάδες απορίες που κατακλύζουν το μυαλό των εγκύων. Δυστυχώς, το ερώτημα αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με απόλυτο τρόπο. Θα μπορούσε να πει κανείς, πως καλόν είναι η χρήση καλλυντικών κατά την κύηση, να γίνεται με μέτρο και να αποφεύγονται τα καλλυντικά με έντονο χρώμα και άρωμα. Πάντως, αν πρέπει να θεσπίσουμε έναν κανόνα αυτός θα ήταν: Γενικά, προτιμάτε προϊόντα, που ο ίδιος ο παρασκευαστής τους κατατάσσει στα ασφαλή για την έγκυο.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια συστατικά που όταν διαβάσετε στις συσκευασίες των προϊόντων ότι περιέχονται, καλό θα είναι να περιμένετε την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης για να τα αποκτήσετε.

Αυτά είναι τα εξής:

  • Ρετινόλη και τα παράγωγα της (Retonoids)

Είναι συστατικά αντιγήρανσης που συνήθως αναφέρονται στην ετικέτα ως retinoid acid, isotretinoin, retinanaldehyde, adapalene, tazarotene, retinylpalmitate, tretinoin. Αποφύγετε τα εντελώς κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αφού έχουν ενοχοποιηθεί ότι προκαλούν βλάβες στο έμβρυο.

  • Parabens

Είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων στο ράφι. Αυτή μπορεί να διαρκέσει και χρόνια χάρη στα parabens. Ωστόσο συνίσταται η αποφυγή τους κατά την κύηση, καθώς μιμούνται τα οιστρογόνα και έτσι η χρόνια συχνή χρήση τους μπορεί να είναι βλαπτική. Αναγνωρίζονται εύκολα στις ετικέτες αφού όλα τελειωνουν σε paraben π.χ methylparaben, propylparaben κοκ.

  • Phthalates

Πρόκειται για συστατικά που δίνουν το άρωμα στο προϊόν και συνήθως «κρύβονται» πίσω από την ονομασία fragnance. Και αυτά όπως τα parabens μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα κι αν η πλειοψηφία των συστατικών που περιέχονται στα καλλυντικά και τα προϊόντα μακιγιάζ έχει αποδειχτεί ότι είναι απολύτως ασφαλής για εσάς και το μωρό σας, καλό είναι να επενδύσετε σε προϊόντα που δεν περιέχουν καθόλου χημικά ή άλλες πρόσθετες ουσίες. Σήμερα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ολοκληρωμένες σειρές καλλυντικών που βασίζονται σε φυτικές πρώτες ύλες και δεν περιέχουν χημικά, συντηρητικά, άρωμα κλπ.

8 Μαρτίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.