Πώς επιλέγω σωστή πάνα για το μωρό μου;
Πώς επιλέγω σωστή πάνα για το μωρό μου;
Posted in: ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Πώς επιλέγω σωστή πάνα για το μωρό μου;

Η πάνα είναι το «εσώρουχο» που συνοδεύει το μωρό σου στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Και γιατί πρέπει να προσέξεις τόσο πολύ για τη σωστή επιλογή της; Γιατί τότε το λεπτό και ευαίσθητο δερματάκι του μωρού έχει τις περισσότερες ανάγκες και θα έρχεται καθημερινά σε επαφή με την πάνα του. Το παιδάκι σου κατά μέσο όρο θα φορέσει πάνα για 26.000 ώρες της ζωής του! Πώς, λοιπόν, διαλέγει κανείς την κατάλληλη;

Η αλήθεια είναι πώς δεν υπάρχουν καλές ή κακές πάνες. Το πόσο καλή είναι μια πάνα εξαρτάται από τον βαθμό απορροφητικότητάς της. Οι υπεραπορροφητικές πάνες περιέχουν στον πυρήνα τους κάποιο ειδικό ζελατινώδες υλικό, που αυξάνει την απορροφητικότητα και έτσι διατηρείται το δέρμα του μωρού περισσότερο στεγνό. Οι γνωστές εταιρείες με παράδοση στον χώρο, εξασφαλίζουν συνήθως και την καλή ποιότητα. 

Αυτό που θα πρέπει να προσέχεις ιδιαιτέρως είναι οι σωστοί κανόνες υγιεινής για την αλλαγή της πάνας.

Ένας κανόνας για τα νεογέννητα είναι να αλλάζονται πριν ή μετά το φαγητό. Η διαδικασία, όμως, αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται αμέσως με κάθε νέα κένωση του μωρού. Στη διάρκεια ενός 24ώρου το μωρό αποβάλλει ούρα περίπου 20 φορές και κόπρανα 2 με 6 φορές. Έτσι οι ανάγκες για αλλαγή της πάνας είναι τουλάχιστον 6-8 φορές την ημέρα, δηλαδή κάθε 3 με 4 ώρες. Πρέπει να σημειωθεί ότι όσο πιο μικρό είναι το μωρό, τόσο συχνότερες είναι οι κενώσεις. Έτσι, το νεογέννητο θεωρητικά πρέπει να αλλάζεται 10 με 12 φορές την ημέρα. Η συχνότητα αυτή σταδιακά μειώνεται, ανάλογα με τα γεύματα, αλλά οι αλλαγές της πάνας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι λιγότερες από 6 την ημέρα. 

Επίσης, πρέπει να δοθεί έμφαση στον σωστό καθαρισμό με νερό και «σαπούνι». Κανονικά με τη στενή έννοια του όρου δεν υπάρχουν σαπούνια για μωρά, το σαπούνι έχει αλκαλικό ph, αλλά καθαριστικές ουσίες με ουδέτερο ή ελαφρά όξινο ph που καθαρίζουν το δέρμα και συγχρόνως το ενυδατώνουν. Έπειτα, πρέπει να γίνει προσεκτικό σκούπισμα, ώστε το δέρμα να μην μένει υγρό, ιδιαίτερα στις μηροβουβωνικές πτυχές. Κατόπιν, κρίνεται απαραίτητη η επάλειψη της ευαίσθητης περιοχής με κρέμα λανολίνης . Οι ουσίες αυτές δημιουργούν έναν μανδύα στο δέρμα, που κατά το δυνατόν δεν το αφήνουν να έρχεται σε επαφή με τα κόπρανα και τα ούρα. Τα σκευάσματα αυτά αντιμετωπίζουν επίσης ήπιους ερεθισμούς.

13 Μαρτίου 2023
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.