Πού πρέπει να πετάμε τα ληγμένα φάρμακα;
Πού πρέπει να πετάμε τα ληγμένα φάρμακα;

Πού πρέπει να πετάμε τα ληγμένα φάρμακα;

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα διακινούνται περίπου 50 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων από όπου υπολογίζεται ότι περίπου το 10% απορρίπτονται στους κάδους αχρησιμοποίητα ή ληγμένα. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, στην Ελλάδα δεν υπήρχε σύστημα συλλογής και ασφαλούς διαχείρισης των διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον οικιακό τομέα, τη στιγμή που είναι γνωστό πως η αλόγιστη και ανεξέλεγκτη απόρριψη φαρμάκων έχει άμεση επίπτωση στο περιβάλλον. Οι φαρμακευτικές ουσίες παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον υδροφόρο ορίζοντα και στο υπέδαφος και επομένως μπορούν να προσβάλλουν τη διατροφική αλυσίδα.

Από το 2007 ξεκίνησε δειλά από το Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων και πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο η κατανομή πράσινων κάδων στα φαρμακεία της χώρας, στον οποίο οι καταναλωτές πετούν τα ληγμένα φάρμακα. Τέτοιο κάδο θα βρεις και στο φαρμακείο μας. Οι ποσότητες που συλλέγονται, στέλνονται σε ειδικές εγκαταστάσεις αδρανοποίησης και καύσης τους.

Προσοχή! Όταν έχεις φάρμακα που δεν σου χρειάζονται αλλά δεν είναι ληγμένα, να επικοινωνήσεις με τις κοινωνικές δομές του Δήμου σου, όπως το Κοινωνικό Φαρμακείο ή αν δεν υπάρχει το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ώστε να τα δώσει ο Δήμος στους συμπολίτες σου που τα έχουν ανάγκη.

Αν τα φάρμακά σου , έχουν λήξει, πριν τα τοποθετήσεις στους πράσινους κάδους, αφαίρεσε τη χάρτινη συσκευασία εάν πρόκειται για χάπια ή αν πρόκειται για διάλυμα αφαίρεσε το μπουκαλάκι (αυτό γίνεται για να μην υπάρχει καμία υπόνοια για τυχόν πώληση των φαρμάκων). Βάλε όλες τις προς ανακύκλωση συσκευασίες σε μια χάρτινη σακούλα και πήγαινε στο φαρμακείο που διαθέτει τέτοιο κάδο. Με χαρά θα περιμένουμε να φέρεις στο φαρμακείο μας τα φάρμακα που θέλεις να ανακυκλώσεις.

9 Φεβρουαρίου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.