Power Naps: Μήπως τους χρειάζεσαι, τελικά;
Power Naps: Μήπως τους χρειάζεσαι, τελικά;

Power Naps: Μήπως τους χρειάζεσαι, τελικά;

Είναι γνωστό ότι ο λίγος ύπνος μειώνει τον αυτοέλεγχο και οδηγεί σε λάθος αποφάσεις, αυξάνει τον κίνδυνο για ίωση, μειώνει την ποιότητα του σπέρματος και την παραγωγή μυελίνης, ενώ μπορεί να είναι η αιτία περισσότερων κιλών. Γι’ αυτό πάντα είναι καλή ιδέα να αναπληρώνει κανείς τον χαμένο ύπνο, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, λένε οι ειδικοί

Ένας σύντομος ύπνος, κοινώς power nap, 20 περίπου λεπτών το μεσημέρι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και την ενεργητικότητα. Για παράδειγμα, μια μελέτη από τη NASA για την υπνηλία των στρατιωτικών πιλότων και αστροναυτών διαπίστωσε ότι ένας υπνάκος 40 λεπτών βελτιώνει την απόδοση κατά 34%.

Υπάρχουν και τα ψυχολογικά οφέλη καθώς ένας σύντομος ύπνος μπορεί να προσφέρει χαλάρωση και αναζωογόνηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να κοιμάται κάποιος λίγο το μεσημέρι για να αναπληρώσει έστω και εν μέρει μια νύχτα ελλιπούς ύπνου, συμπληρώνοντας λ.χ. με αυτό τον τρόπο επτά ώρες ύπνου σε ένα 24ωρο αντί για τις 6,5 που κατάφερε να κοιμηθεί τη νύχτα.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εταιρείες, όπως η Nike και η Google, διαμόρφωσαν ειδικούς χώρους όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να απολαύσουν τη σιέστα τους.

Ο Albert Einstein ανέβαζε τις εγκεφαλικές του στροφές του και τη δημιουργική του φαντασία με την τεχνική του micro-napping, δηλαδή, των πολλών ολιγόλεπτων ύπνων μέσα στην ημέρα. Για να σιγουρευτεί πως δεν θα περάσει στο δεύτερο στάδιο του ύπνου, κοιμόταν στην πολυθρόνα με ένα μολύβι ή ένα κουταλάκι του γλυκού στο χέρι. Όταν του έπεφτε στο πάτωμα, ξυπνούσε. Το ξύπνημα κατά το πρώτο στάδιο του ύπνου, όπως είχε παρατηρήσει πρώτος ο Αριστοτέλης, αξιοποιεί το τμήμα του εγκεφάλου όπου γεννιούνται οι πιο ζωηρές εικόνες και αισθήσεις.

Από την άλλη μεριά, ο σύντομος ύπνος μπορεί να προκαλέσει αμέσως μετά μια αδράνεια και αίσθηση αποπροσανατολισμού. Ενώ αυτή η κατάσταση συνήθως διαρκεί μόνο για λίγα λεπτά με μισή ώρα, μπορεί να είναι επιζήμια για όσους πρέπει να εκτελέσουν μετά το ξύπνημα μια σημαντική εργασία.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep εξέτασε τα οφέλη ενός σύντομου ύπνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας υπνάκος 10 λεπτών εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό την υπνηλία και βελτιώνει τη γνωστική απόδοση. Όμως αν διαρκεί πάνω από 30 λεπτά είναι πιθανό να επιφέρει στη συνέχεια μια αδράνεια.

Για αυτό φρόντισε να απολαμβάνεις power naps διάρκειας 10 έως 20 λεπτών.

2 Φεβρουαρίου 2022
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.