Προβιοτικά για παιδιά. Κάνουν καλό;
Προβιοτικά για παιδιά. Κάνουν καλό;
Posted in: ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Προβιοτικά για παιδιά. Κάνουν καλό;

Τα προβιοτικά δεν είναι απλώς πρόσθετα των τροφίμων ή συμπληρώματα, αλλά θα μπορούσαν να συμβάλουν στη θεραπεία ορισμένων νοσημάτων. Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι, μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια, που μοιάζουν με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιβιώνουν κατά την παραμονή και τη διάβασή τους από τη γαστρεντερική οδό, διότι δεν επηρεάζονται από το όξινο περιβάλλον του στομάχου και από τη χολή.

Οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνουν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα (τα βακτήρια που ζουν στο έντερο), αποτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και την εγκατάσταση βλαβερών μικροοργανισμών και ευνοώντας την ανάπτυξη καλών (μη παθογόνων) βακτηρίων. Μειώνουν επίσης το pΗ του εντέρου.

Ουσιαστικά, ανταγωνίζονται με τους παθογόνους μικροοργανισμούς στη γαστρεντερική οδό και εμποδίζουν την ανάπτυξη «κακών» βακτηρίων, παράγοντας «αντιμικροβιακές» ουσίες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, είναι σημαντικά για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των διαρροιών που προκαλούνται από την αντιβίωση, κυρίως στα παιδιά.

Η καλύτερη πηγή προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και δη τα μη παστεριωμένα (π.χ. πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα).

Για λόγους ασφαλείας, όμως, τα γαλακτοκομικά παράγονται συνήθως από παστεριωμένο γάλα, γι’ αυτό και προστίθενται προβιοτικά στη συνέχεια (αυτή είναι λ.χ. η διαδικασία παραγωγής των «ζωντανών» γιαουρτιών).

Υπάρχουν επίσης σε άλλα τρόφιμα, όπως το κεφίρ (μεγαλύτερη περιεκτικότητα έχει όταν το παρασκευάζουμε μόνοι στο σπίτι, με ζωντανά βακτήρια και προσθήκη γάλακτος). Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι λαμβάνονται από μια τροφή που ούτως ή άλλως υπάρχει στο διαιτολόγιο.

Τα συμπληρώματα έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις προβιοτικών και συχνά ποικιλία διαφορετικών προβιοτικών που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Επιπλέον, απελευθερώνονται απευθείας στο έντερο.

Πώς να δώσετε στα παιδιά προβιοτικά

Σε γενικές γραμμές, οι παιδίατροι συνιστούν στα παιδιά να λαμβάνουν προβιοτικά από τρόφιμα χωρίς ιατρική συνταγή. Τα τρόφιμα που έχουν προβιοτικά είναι:

  • Κεφίρ
  • Γιαούρτι, το οποίο είναι παχύτερο από το κεφίρ
  • Κομπούχα, ένα ποτό χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, ζυμωμένο με μαύρο τσάι
  • Sauerkraut, ένα γερμανικό συνοδευτικό με ζυμωμένο λάχανο
  • Kimchi, ένα κορεάτικο συνοδευτικό που μπορεί να είναι πικάντικο
  • Tempeh, ένα πλούσιο προϊόν σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τηγάνισμα
  • Ψωμί μαγιάς
  • Τουρσιά

Μερικά από αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι απολαυστικά για τα παιδιά, όπως το να φάνε ένα φλιτζάνι γιαούρτι με φρέσκα φρούτα ή ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Το κεφίρ πωλείται συχνά σε γεύσεις φιλικές για παιδιά, όπως μάνγκο, βατόμουρο και φράουλα.

Πρέπει να δινούμε συμπληρώματα προβιοτικών στα παιδιά;

Μίλησε με τον γιατρό σου, πριν δώσεις κάθε είδους συμπληρώματα στο παιδί σου, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών. Εάν το παιδί σου παίρνει αντιβιοτικά, τα προβιοτικά είναι βέβαιο ότι θα μειώσουν τις παρενέργειες, όπως προβλήματα πέψης, ενώ αν έχει διαγνωστεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η προσθήκη συμπληρωμάτων Bifidobacterium, πιθανόν να το βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι αυτός που θα σας υποδείξει τι ακριβώς πρέπει να κάνεις.

8 Νοεμβρίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.