Ψείρες, οι εχθροί του Φθινοπώρου! Tips για να τις προλάβεις!
Ψείρες, οι εχθροί του Φθινοπώρου! Tips για να τις προλάβεις!
Posted in: ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Ψείρες, οι εχθροί του Φθινοπώρου! Tips για να τις προλάβεις!

Παιδιά και μεγάλοι γεμίζουν πλέον και στη χώρα μας με ψείρες που εμφανίζουν αντοχή στις γνωστές θεραπείες. Το ενοχλητικό αυτό φαινόμενο παρατηρείται στην Ελλάδα, ακριβώς, όπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Μάλιστα οι ψείρες δεν αναπτύσσονται μόνο σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, ακόμα και σε γυναίκες με βαμμένα μαλλιά που κανονικά θα έπρεπε να έχουν απαλλαγεί από αυτές.

Την ίδια ώρα, βρετανική μελέτη έδειξε ότι περίπου τα μισά παιδιά (45%) είχαν στο κεφάλι τους ψείρες κάποια στιγμή μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ψείρες είναι συχνές στα παιδιά τεσσάρων έως 11 ετών. Κορίτσια που έχουν αδέλφια, ηλικίας έξι έως εννέα ετών, έχουν τα συχνότερα πρόβλημα.

 Οι ψείρες, που μπορεί να έχουν άσπρο ή γκρι-καφέ χρώμα και φέρνουν φαγούρα στο κεφάλι, σύμφωνα με τους δερματολόγους, εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση, στα διάφορα φάρμακα, γι' αυτό γίνεται ολοένα δυσκολότερο να τις ξεφορτωθεί κανείς. Δεν πετούν ούτε κάνουν πηδήματα, αλλά σκαρφαλώνουν από το ένα κεφάλι στο άλλο μέσω της επαφής των τριχών δύο ανθρώπων. Οι ψείρες είναι παρασιτικά έντομα που μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο με την επαφή των κεφαλιών τους ή με την κοινή χρήση αντικειμένων (π.χ. καπέλα, πετσέτες, κτένες κ.λπ.). Ωστόσο, δεν μπορούν να επιζήσουν για πολύ μακριά απ' το ανθρώπινο σώμα.

Τι μπορούμε λοιπόν, να κάνουμε προληπτικά για να μην κολλήσουμε ψείρες;

  • Για να αποφευχθεί η επιμόλυνση της οικογένειας όταν ένα άτομο έχει ψείρες, δεν θα έβλαπτε να λούζονται οι υπόλοιποι με σαμπουάν που περιέχει πυρεθρίνες ή μαλαθείο μία φορά την εβδομάδα επί 2-3 συνεχόμενες εβδομάδες ή σε καθημερινή βάση με φυτικό σαμπουάν που απωθεί τις ψείρες.
  • Καλό θα ήταν επίσης να απολυμανθούν προληπτικά ορισμένα κοινόχρηστα αντικείμενα, όπως τα σεντόνια και οι πετσέτες, με πλύσιμο στο πλυντήριο στους 90 βαθμούς.
  • Επίσης, συστήνεται να πλένονται οι χτένες και οι βούρτσες της οικογένειας σε καυτό, ακόμη και βραστό νερό, μουλιάζοντάς τες σε αυτό για τουλάχιστον 5 λεπτά. 
  • Τέλος, όσο κι αν ακούγεται φαιδρό, συστήνεται η αποφυγή ομαδικών selfies. Ναι, σωστά διάβασες. Η προαναφερόμενη βρετανική έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τη δρα Τες ΜακΦέρσον, έδειξε ότι μεταξύ των 202 παιδιών του δείγματος που μελετήθηκαν, σχεδόν δύο στα τρία που είχαν κινητό ή ταμπλέτα (63%), είχαν και ψείρες, ενώ μεταξύ των παιδιών που δεν είχαν τέτοια συσκευή, σχεδόν ένα στα τρία (30%) είχε ψείρες. Ένας γιατρός ονόμασε το φαινόμενο «οι ψείρες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», επειδή οι παρέες των νέων συχνά έχουν τη συνήθεια να φέρνουν κοντά τα κεφάλια τους για να βγάλουν ομαδικές φωτογραφίες «σέλφι», που μετά θα αναρτήσουν στα social media. Και όσο πιο πολλά τα μαλλιά τόσο το καλύτερο (για τις ψείρες).

Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.