Συμπλήρωμα Βιταμινών: Το έχω ανάγκη όλο τον χρόνο;
Συμπλήρωμα Βιταμινών: Το έχω ανάγκη όλο τον χρόνο;

Συμπλήρωμα Βιταμινών: Το έχω ανάγκη όλο τον χρόνο;

Οι βιταμίνες είναι μια ετερογενής ομάδα συστατικών των τροφίμων, που αν και απαντάται στα τρόφιμα σε πολύ μικρές ποσότητες, εν τούτοις παίζει σημαντικό ρόλο στην διατροφή. Δεν περιέχουν θερμίδες αλλά είναι απαραίτητες για την κανονική ανάπτυξη, τη διατήρηση και τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά κρύβονται πίσω από τα αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία των τροφίμων, καθώς έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωτικότητα, στην πρόληψη των ασθενειών και στην προώθηση της ευημερίας. Οι ποσότητες τους καθορίζουν επίσης πόσο θρεπτικό είναι πραγματικά ένα τρόφιμο. Ωστόσο δεν περιέχουν όλα τα τρόφιμα τις ίδιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Κάποια μπορεί να αποτελούν καλύτερες πηγές για μια ορισμένη βιταμίνη και έτσι να περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτήν, ενώ αλλά πολύ μικρότερες. Όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεργική δράση πολλών βιταμινών, όπως για παράδειγμα της βιταμίνης Κ και D, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση των επιδράσεων τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ ο τρόπος ζωής γίνεται ολοένα και πιο γρήγορος και ο προγραμματισμός των γευμάτων δεν αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς ανθρώπους, η απαίτηση και η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής έχει αυξηθεί. Στις μέρες μας, είναι γεγονός πως στο εμπόριο μπορείς να βρεις μια μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων διατροφής. Τα συμπληρώματα αυτά χρησιμεύουν κυρίως είτε για να αντισταθμίσουν την ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είτε για να σε βοηθήσουν να αυξήσεις περαιτέρω την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Τα συμπληρώματα βιταμινών υπάρχουν σε διάφορες μορφές όπως κάψουλες, softgels, ταμπλέτες, αναβράζοντα δισκία, μασώμενα δισκία, πόσιμα φιαλίδια, φακελάκια σκόνης ,σιρόπια, spray κ.τ.λ. ανάλογα με τη μορφή που σου ταιριάζει. Οι μορφές και οι χρήσεις τους είναι αρκετές. Μπορείς να βρεις πολυβιταμινούχα σκευάσματα και σκευάσματα μεμονωμένων ή συνδυασμένων βιταμινών. Οι κύριες χρήσεις τους αφορούν την κάλυψη ορισμένων ελλείψεων ή το συμπλήρωμα κάποιου διατροφικού κενού, καθώς επίσης και για προστασία από προβλήματα υγείας όπως κατάθλιψη, μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, γήρανση του δέρματος, καρκίνο ή αρθρίτιδα. Επιπλέον δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν πρόσθετα οφέλη όπως ίσως καλύτερο ύπνο, αθλητικές επιδόσεις ή ακόμη και περισσότερη ενέργεια.

Οι κύριες κατηγορίες των συμπληρωμάτων αφορούν στο φύλο (για άνδρες-γυναίκες), την ηλικία (για παιδιά-εφήβους-άνω των 50 ετών), τους αθλητές καθώς και την ανάγκη για ενέργεια και τόνωση.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ουσιαστική διαφορά μεταξύ διατροφής και συμπληρωμάτων είναι ότι τα συμπληρώματα έχουν μόνο μια μικροθρεπτική αξία, ενώ τα τρόφιμα έχουν και μακροθρεπτική. Γίνεται να έχουμε την τέλεια διατροφή; Είναι σχεδόν αδύνατο, από πλευράς τρόπου ζωής και εργασιακών ωραρίων. Το να οδηγείται ο κόσμος προς μια φυσική τάση δεν είναι κακό. Μέτρον άριστον όμως. Η αλόγιστη χρήση είναι λάθος. Το λίγο κάνει καλό, το πολύ βλάπτει.

Ένα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει σε όλους μας είναι εάν χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας κάποιο συμπλήρωμα. Συνήθως, συστάσεις γίνονται αναλόγως τις ανάγκες του καθενός. Για παράδειγμα, ένας φυτοφάγος δεν λαμβάνει από πουθενά βιταμίνη B12, καθώς αυτή βρίσκεται στα κόκκινα κρέατα. Οπότε θα πρέπει να λαμάνει Β12 σε καθημερινή βάση. Επίσης, οι καπνιστές χρησιμοποιούν πιο γρήγορα σε σχέση με μη καπνιστές τις βιταμίνες που λαμβάνουν, πχ τη βιταμίνη C, ενώ οι ηλικιωμένοι δεν απορροφούν τόσο καλά όσο οι νεότεροι τα συστατικά από τη διατροφή τους.

Σε γενικές γραμμές, ένας οργανισμός που δεν έχει γνωστή έλλειψη σε κάποια βιταμίνη ή ουσία, μπορεί προληπτικά να ενισχύσει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού του. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι βιταμίνες C, D3 και ο ψευδάργυρος έχουν ερευνηθεί σε πολυάριθμες μελέτες που αποδεικνύουν τη δράση τους, ενώ υπάρχουν και παραδοσιακά φυτικά εκχυλίσματα πρόπολης, εχινάκειας, γνωστά για τα ευεργετήματά τους στην άμυνα του οργανισμού.

Συνοψίζοντας λοιπόν είναι φανερό πως οι βιταμίνες κατέχουν σπουδαίο ρόλο στην υγεία και στην ευεξία μας. Φυσικά είναι απαραίτητο να λαμβάνονται στη σωστή αναλογία ώστε να αποφεύγονται τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της έλλειψης και της υπερκατανάλωσης τους. Η λήψη μεγαλύτερων ποσοτήτων δεν θα επιφέρει επιπλέον ευεργετικά αποτελέσματα. Για αυτό θα πρέπει πριν αποφασίσουμε να λάβουμε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης ή να διακόψουμε τη λήψη του να προβούμε στις απαραίτητες εξετάσεις και να επισκεφθούμε έναν ειδικό.

4 Απριλίου 2023
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.