Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και διακοπές. Τώρα, τι κάνουμε;
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και διακοπές. Τώρα, τι κάνουμε;

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και διακοπές. Τώρα, τι κάνουμε;

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) ή σπαστική κολίτιδα, αποτελεί μια γαστρεντερολογική  διαταραχή μεγάλου μέρους του πληθυσμού, καθώς τα ποσοστά αγγίζουν το 12%-20% σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, πλήττοντας συχνότερα τις γυναίκες. 

Η καθημερινότητα των ασθενών διαταράσσεται λόγω των ενοχλητικών και επίμονων συμπτωμάτων, ενώ πιθανές αιτίες της αυξημένης ευαισθησίας του εντέρου θεωρούνται η δυσανεξία σε ορισμένες τροφές, κάποια επεισόδια εντερικής λοίμωξης και το στρες.

Κι επειδή κανένας δεν θέλει να νιώθει άβολα στις διακοπές του, αν πάσχεις από το σπαστική κολίτιδα ιδού μερικά tips για να την προλάβεις ή να την αντιμετωπίσεις ενώ απολαμβάνεις τις διακοπές σου σε κάποιο άκρως καλοκαιρινό μέρος:

  • Η διατροφή μας, για μία ακόμη φορά, μπορεί να βελτιώσει την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Η επιλογή τροφίμων που είναι χαμηλά σε αλλεργιογόνα και σάκχαρα μπορεί να βοηθήσει. Καλό είναι επίσης, να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που επηρεάζουν τον μεταβολισμό. Αντίθετα, πρέπει να προτιμώνται οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνες που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό ο ασθενής να παρατηρεί αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, ώστε να ελέγχει την κατανάλωσή τους.
  • Σημαντική επίσης, είναι η καλή μάσηση και η κατάποση της τροφής με αργό ρυθμό, ώστε να αποφεύγεις να καταπίνεις πολύ αέρα που οδηγεί σε φούσκωμα και μετεωρισμό.
  • Χρειάζεται να πίνεις άφθονο νερό (τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως), ώστε τα κόπρανα να μην είναι σκληρά και να διέρχονται εύκολα από το έντερο.
  • Άλλαξε το ωράριο λήψης γευμάτων. Προτίμησε να τρως το μεγαλύτερο γεύμα σου νωρίτερα μέσα στην ημέρα και άφησε για το βράδυ ένα ελαφρύ γεύμα. Επίσης, τα τρόφιμα που είναι πιο δύσκολο να χωνευθούν, όπως ωμά φρούτα και λαχανικά, καλό είναι να καταναλώνονται πριν από τις 4 το απόγευμα.
  • Στρέψου στα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής . Διάφορα βότανα και συμπληρώματα διατροφής είναι δυνατόν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της σπαστικής κολίτιδας.
    Τα συμπληρώματα ασβεστίου για παράδειγμα, ή τα προβιοτικά είναι δυνατόν να βοηθούν σε περιπτώσεις διάρροιας, επιβραδύνοντας τις συσπάσεις του εντέρου.
    Επίσης, ο λιναρόσπορος δυνατόν να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα, ενώ η αγκινάρα καταπραΰνει τις ενοχλήσεις του πεπτικού, ειδικά έπειτα από κατανάλωση λιπαρών τροφών.
  • Το ήξερες ότι η έλλειψη ύπνου ή ο κακός ύπνος επιδεινώνουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου;  Για αυτό φρόντισε να κοιμάσαι επαρκώς και ποιοτικώς, διότι ο επαρκής ύπνος βελτιώνει τα συμπτώματα και μειώνει την ανάγκη πρόσληψης καφέ, η υπερβολική πρόσληψη του οποίου (πάνω από 3 κούπες καφέ) επιδεινώνει τις διάρροιες στη σπαστική κολίτιδα.
  • Τέλος, πριν από τις διακοπές, επισκέψου τον γαστρεντερολόγο σου. Αυτός είναι ο άνθρωπος που θα σου δώσει τις κατάλληλες συμβουλές, καθώς ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.
27 Ιουλίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.