Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα
Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα
Posted in: ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα

Παγκόσμια εβδομάδα δημόσιου θηλασμού αυτή που διανύουμε. Όσοι περάσατε την Κυριακή που μας πέρασε από το Ζάππειο θα το καταλάβατε. Εκατοντάδες μαμάδες βρέθηκαν με τα παιδιά τους και θήλασαν δημόσια σε μια εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού θηλασμού, που καθιερώθηκε το 1992 από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF.

Τα οφέλη για τον παιδικό οργανισμό από τον μητρικό θηλασμό είναι λίγο-πολύ γνωστά. Άραγε γνωρίζεις πόσα είναι τα οφέλη για την υγεία της μητέρας;

Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ελληνικής έρευνας που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στη Λυών της Γαλλίας, οι γυναίκες που θήλασαν τα μωρά τους, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή τους. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη ήταν η περίοδος του θηλασμού, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται να είναι η προστατευτική δράση του για την καρδιά της μητέρας. Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε εκείνα προηγούμενων μελετών, που δείχνουν τα οφέλη του θηλασμού σε βάθος χρόνου τόσο για τις γυναίκες όσο και για τα παιδιά τους, γι' αυτό οι νέες μητέρες πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάζουν, όταν μπορούν.

Προστασία από την επιλόχειο κατάθλιψη, τον διαβήτη και τον καρκίνου μαστού και ωοθηκών

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο και της επιλόχειας κατάθλιψης και ορισμένων καρκίνων στις γυναίκες, ενώ τις βοηθά επίσης να διατηρήσουν κανονικό βάρος και να ρυθμίσουν σωστά το σάκχαρο στο αίμα τους, κάνοντας λιγότερο πιθανό τον  κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και δυσλιπιδαιμίας. Επίσης, ο μητρικός θηλασμός συμβάλλει στη γρήγορη απώλεια βάρους μετά τον τοκετό, στη μείωση της χοληστερόλης μετά την εγκυμοσύνη και μειώνει την επίπτωση του καρκίνου του μαστού (4,3% για κάθε χρόνο θηλασμού). Πρόσθετα, φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Αυτά τα οφέλη, πιθανώς, σχετίζονται κυρίως με τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης στις μητέρες που θηλάζουν. Η προλακτίνη μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα καρδιαγγειακής νόσου.

Προστασία από τον καρκίνο της μήτρας

Τα οφέλη, επιβεβαιώνονται και από τη μελέτη του ινστιτούτου QIMR Berghofer Medical Research Institute στο Μπρισμπέιν, με επικεφαλής την ερευνήτρια Σούζαν Τζόρνταν, που αξιολόγησε στοιχεία από 17 επιδημιολογικές έρευνες από διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους επί ένα εξάμηνο, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, ενώ η μεγαλύτερη χρονική περίοδος θηλασμού φαίνεται να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο, αν και το όφελος δεν είναι μεγάλο μετά τους εννέα μήνες θηλασμού. Διαπιστώθηκε ότι ο θηλασμός σχετίζεται με κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, σε σχέση με τις γυναίκες που απέκτησαν παιδί, αλλά ποτέ δεν το θήλασαν

 

6 Νοεμβρίου 2019
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.