Το πρώτο καλοκαίρι του μωρού μου. Τι πρέπει να προσέξω;
Το πρώτο καλοκαίρι του μωρού μου. Τι πρέπει να προσέξω;
Posted in: ΜΑΜΑ-ΠΑΙΔΙ

Το πρώτο καλοκαίρι του μωρού μου. Τι πρέπει να προσέξω;

Οι διακοπές ξεκινούν και για σένα που απέκτησες πρόσφατα το πρώτο σου παιδί, γνωρίζεις πολύ καλά ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα. Εκτός από το ότι θα είσαι υπεύθυνη για ένα νέο πλάσμα, φέτος θα πρέπει να είσαι και ιδιαίτερα προσεκτική γιατί αφενός είναι το πρώτο του καλοκαίρι, άρα και κάτι πρωτόγνωρο και για σένα και για αυτό, κι αφετέρου διότι επιζητείς covid-free διακοπές για σένα και το παιδί σου.

Εκτός από τον κορωνοϊό, το καλοκαίρι κρύβει κι άλλες παγίδες. Είναι η εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα, μικρά και μεγάλα, σε μικρούς και μεγάλους. Την ευθύνη όμως των μικρών την έχουμε εμείς οι μεγάλοι. Οι κίνδυνοι προέρχονται από τις υψηλές θερμοκρασίες, τη θάλασσα, τα έντομα και πολλά άλλα.

Η φροντίδα του νεογέννητου αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές και ευχάριστες διαδικασίες, μπορεί όμως να προκαλέσει και μεγάλη ανησυχία, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή του καλοκαιριού. Για αυτό ακολούθησε μερικά tips που θα σε βοηθήσουν αφενός να ξεπεράσεις το άγχος του πρώτου καλοκαιριού με το μωρό κι αφετέρου θα σε προετοιμάσουν σε ό,τι κι αν προκύψει.

  • Ψυχραιμία. Είναι η λέξη – κλειδί για οτιδήποτε κι αν σου συμβεί στις διακοπές. Διαφορετικά ούτε να αντιμετωπίσεις σωστά το όποιο περιστατικό θα μπορέσεις, αλλά και θα μεταδώσεις το άγχος σου στο παιδί, κάτι το οποίο επ’ ουδενί δεν πρέπει να συμβεί.
  • Ζέστη. Ένας μεγάλος κίνδυνος είναι το μωράκι σου να πάθει θερμοπληξία. Πώς θα αποφύγεις κάτι τέτοιο; Φόρα του ελαφρά κι άνετα ρούχα, ενώ απόφυγε όσο το δυνατόν περισσότερο την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως, κρατώντας το μωρό σου κάτω από τη σκιά. Το ιδανικό θα ήταν στις διακοπές να πηγαίνεις στην παραλία πριν από τις 11 το πρωί και μετά τις 3 το μεσημέρι. Πολύ σημαντικό είναι να το κρατάς ενυδατωμένο, δίνοντάς του όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.
  • Τσιμπήματα . Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το μωρό περνά σημαντικό μέρος του χρόνου του σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να το τσιμπήσουν έντομα. Μάλιστα, στις διακοπές τα έντομα καραδοκούν και στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Για αυτό πρέπει πάντα να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα αντικουνουπικά .
  • Πρώτο μπάνιο. Συνήθως, οι περισσότεροι γονείς όταν αποκτούν μωρό δεν το πηγαίνουν κατευθείαν στην παραλία και περιμένουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Έτσι, λοιπόν, αν τώρα αυτή θα είναι η πρώτη του επαφή με το νερό θα πρέπει να το κάνεις με τον εξής τρόπο: Διάλεξε τη σωστή παραλία. Με αυτό εννοούμε ότι θα πρέπει πριν πας κάπου να έχεις σιγουρευτεί πως πρόκειται για μια παραλία που δεν την πιάνει ο αέρας, είναι οργανωμένη και διαθέτει ναυαγοσώστη κι έχει αμμουδιά. Κατά την πρώτη του επαφή με το νερό, πάρε το μωρό σου στην αγκαλιά, και μπες στη θάλασσα μέχρι να βραχούν τα ποδαράκια του και να αρχίσει να πλατσουρίζει απολαμβάνοντάς το. Στη συνέχεια σταδιακά άρχισε να το βρέχεις πιο πάνω. Στις γαμπίτσες και πάει λέγοντας. Αν κλαίει και δυσανασχετεί, άφησε το για άλλη φορά. Μην βάλεις το μωρό στη θάλασσα με το ζόρι γιατί θα την πάρει από κακό μάτι. Αν όμως του αρέσει, βάλτο το μέσα στηρίζοντας τον κορμό του με το χέρι σας για να μπορεί να κάνει κινήσεις με τα χέρια και τα πόδια του και να εξοικειώνεται με το νερό. Το μπάνιο του μωρού δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά και η συνολική παραμονή του στην παραλία δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία ώρα. Περιττό να πούμε ότι το αντηλιακό θα πρέπει να ανανεώνεται συχνότατα, ενώ δεν θα πρέπει να κυκλοφορήσει ούτε λεπτό χωρίς καπέλο.
  • Πάνες . Το καλοκαίρι με τη ζέστη, οι πιθανότητες να συγκαεί ή να ερεθιστεί το δέρμα του μωρού με την πάνα είναι αυξημένες. Άλλαζε το πιο συχνά και εάν είναι δυνατό, άφησέ το λίγο χωρίς πάνα -άλλωστε στην παραλία δεν σε νοιάζουν τα «ατυχήματα»- ώστε να αεριστεί το δέρμα στην περιοχή.
17 Αυγούστου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.