Χρήση μάσκας και δερματικές παθήσεις

Χρήση μάσκας και δερματικές παθήσεις

Πλέον, οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν επί 8 και πλέον ώρες μάσκα, είτε ιατρική μιας χρήσης είτε υφασμάτινη.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζεις πως έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας των Δερματολόγων και αφορά σε επαγγελματίες των υπηρεσιών υγείας στην επαρχία όπου εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, Χουμπέι της Κίνας, έδειξε 97% αύξηση στις δερματικές παθήσεις λόγω της συνεχούς χρήσης μάσκας. Η συντριπτική πλειοψηφία παρουσίασε έντονη ξηροδερμία, περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν μεγάλη ευαισθησία στο δέρμα τους, ενώ επίσης μεγάλο ποσοστό έκανε λόγο για συμπτώματα φαγούρας. Σχεδόν 5 στους 10 είχαν ερυθρότητα και περισσότεροι από 3 στους 10 έβγαλαν σημάδια ή σπυράκια. Η περιοχή που παρουσίασε τον μεγαλύτερο ερεθισμό ήταν η γέφυρα της μύτης, όπου ακουμπούσε η μάσκα.

Σύμφωνα με τη διακεκριμένη δερματολόγο Κάρι Κόβαρικ, τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση μάσκας, όπως η ακμή, δημιουργούνται επειδή η μάσκα κλείνει τους πόρους της επιδερμίδας και φράζει τις οδούς από όπου «αναπνέει», ενώ η υγρασία στην περιοχή του στόματος και της μύτης που μπλοκάρεται μεταξύ δέρματος και μάσκας, μπορεί να προκαλέσει ποικίλες δερματίτιδες.

Για αυτό, πριν φορέσεις τη μάσκα, ξεκίνα μια διαφορετική face-skin ρουτίνα. «Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις ερεθισμούς είναι να κρατήσεις καθαρή και πολύ καλά ενυδατωμένη την επιδερμίδα σου» λέει στο αμερικανικό περιοδικό Allure η Κόβαρικ. «Καθάρισε με ένα  ήπιο σαπούνι ή αφρό με ουδέτερο pH το πρόσωπό σου και πριν φορέσεις τη μάσκα, φρόντισε να απομακρύνεις την οποιαδήποτε λιπαρότητα, σκόνη ή ακόμα και βακτήρια, απλώνοντας αμέσως μετά τον καθαρισμό την ενυδατική σου» προσθέτει.

Επίσης, η Κόβαρικ τονίζει ότι πριν βάλεις τη μάσκα θα πρέπει να καλύψεις την οποιαδήποτε ανοιχτή πληγή, αν έχεις από κάποιο σπυράκι που «πείραξες» ή από κάποιο τραυματισμό.

Τέλος, συστήνει να μην φορέσεις καθόλου μα καθόλου μακιγιάζ, ώστε να αφήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο «χώρο» γίνεται στην επιδερμίδα σου να αναπνεύσει.

26 Σεπτεμβρίου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.