Χτίσε γερή άμυνα στον οργανισμό σου, από τη Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Κουτρουλού Σελήνη-Ελένη
Χτίσε γερή άμυνα στον οργανισμό σου, από τη Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Κουτρουλού Σελήνη-Ελένη

Χτίσε γερή άμυνα στον οργανισμό σου, από τη Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Κουτρουλού Σελήνη-Ελένη

Χτίσε γερή άμυνα στον οργανισμό σου

Κουτρουλού Σελήνη-Ελένη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

Τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζουμε όλοι μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Η καθημερινότητά μας  διαφέρει αρκετά  από την καθημερινότητα που είχαμε πριν την εμφάνιση του ιού (COVID-19) , ο λόγος είναι ότι υπάρχει ο φόβος και η αβεβαιότητα για την νόσο αλλά και τις συνέπειες της.

Αυτή την περίοδο ένα ισχυρό ανοσοποιητικό θα μας βοηθούσε πάρα πολύ. Το ισχυρό ανοσοποιητικό είναι αποτέλεσμα ισορροπημένης διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής. Μια σωστή διατροφή μας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το ανοσοποιητικό μας για να λειτουργήσει σωστά όπως  πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό που να αποτελεί πανάκεια έναντι των ασθενειών. Συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν  στην επαρκή λειτουργία του. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες κάποιοι από τους οποίους είναι η σωστή διατροφή και ο σωστός τρόπος ζωής.

Τα θρεπτικά συστατικά που οφείλουμε να εντάξουμε στην διατροφή μας προκειμένου να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας είναι:

  • Βιταμίνη C: Είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση. Η βιταμίνη C κινητοποιείται άμεσα κατά τη διάρκεια της φλεγμονής και αποδίδει αυξημένη αντιμικροβιακή ιδιότητα. Σημαντική είναι επίσης η δράση της στην απορρόφηση του σιδήρου.

Πηγές Βιταμίνης  C είναι: Τα φρούτα και συγκεκριμένα τα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μανταρίνι αλλά και το ακτινίδιο. Τα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι και οι πιπεριές. Πηγή βιταμίνης C αποτελεί επίσης και η πατάτα.

  • Βιταμίνη Α: Βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψή της επηρεάζει τον αριθμό των Τ και Β- λεμφοκυττάρων και μειώνει τη δραστικότητα άλλων κυττάρων, κάτι το οποίο καθιστά ένα ανοσοποιητικό ασθενές.

Πηγές Βιταμίνης Α: Λιπαρά ψάρια(σολομός, σκουμπρί, ρέγγα, τόνος), καρότα, γλυκοπατάτα, κόκκινες πιπεριές, σπανάκι και αυγά

  • Βιταμίνη D: Η κλασική λειτουργία της Βιταμίνης D είναι να διατηρεί την ομοιόσταση του ασβεστίου και του φωσφόρου. Συμβάλλει επίσης και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Είναι μια από τις βιταμίνες που συχνά παρατηρείται έλλειψη στον οργανισμό.

Πηγές βιταμίνης D: Συκώτι, λιπαρά ψάρια, μουρουνέλαιο.

  • Βιταμίνη Ε: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρές.

Πηγές βιταμίνης Ε: Αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσποροι, φυστικοβούτυρο.

  • Ψευδάργυρος: Συμβάλει στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πηγές ψευδαργύρου: κόκκινο κρέας, θαλασσινά, προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

  • Σίδηρος: Η κύρια λειτουργία του σιδήρου είναι η μεταφορά και η αποθήκευση οξυγόνου στους ιστούς για την ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος.

Πηγές σιδήρου: Πηγή σιδήρου αποτελεί το κόκκινο κρέας.

Ορισμένες απλές συμβουλές διατροφής για γερό ανοσοποιητικό :
Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος και εσείς αλλά και τα μικρά παιδιά που μπορεί να υπάρχουν στο σπίτι. Το να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας με τη διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε διπλές και τριπλές ποσότητες αλλά ότι πρέπει να τρώμε σωστά και ισορροπημένα. Ένα υγιές σωματικό βάρος συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
Προσπαθήστε να τρώτε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών μέσα στη μέρα. Ένας εύκολος τρόπος να μην παραλείπετε τα φρούτα και τα λαχανικά είναι στο μεσημεριανό και στο βραδινό να βάζετε πάντα μια μεγάλη σαλάτα στο τραπέζι και στα σνακ να επιλέγεται πάντα κάποιο φρούτο εποχής.
Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεται τον οργανισμό σας. Το νερό είναι πολύ σημαντικό για την σωστή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Προσπαθήστε να έχετε πάντα δίπλα σας ένα μεγάλο μπουκάλι νερό προκειμένου να μην ξεχνάτε να πίνετε νερό καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η πρωτεΐνη που καταναλώνουμε πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Η καλής ποιότητας πρωτεΐνη θα βοηθήσει στην κατασκευή καλών αντισωμάτων. Καλής ποιότητας πρωτεΐνη αποτελεί το κρέας, τα αυγά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Καλό θα ήταν να αγοράζουμε για τα παιδιά μας γάλατα ειδικά σχεδιασμένα για της ηλικία τους που έχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζονται και τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που δεν περιέχονται σε ένα απλό αγελαδινό γάλα όπως ο σίδηρος και η βιταμίνη D.
Σε περίπτωση που τα μικρά παιδιά του σπιτιού δεν θέλουν να φάνε φρούτα προσπαθήστε να κόψετε πολλά και διαφορετικά φρούτα σε ένα πιάτο έτσι ώστε να γεμίσει με χρώματα και να τους τραβήξει το ενδιαφέρον.
Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο και στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Προτιμήστε το κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρά μας.

Αν έχεις συγκεκριμένες απορίες για τη διατροφή τη δική σου ή του παιδιού σου μπορείς να κάνεις την ερώτηση σου δωρεάν στο διατροφολόγο Ιωσήφ Αλεξανδρίδη πατώντας εδώ.

Σε λίγες ημέρες θα έχεις την απάντηση του με εξατομικευμένες συμβουλές στο email σου.

1 Σεπτεμβρίου 2020
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.