Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να εξισορροπήσεις τις ορμόνες σου;
Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να εξισορροπήσεις τις ορμόνες σου;

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να εξισορροπήσεις τις ορμόνες σου;

Η ορμονική ισορροπία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον οργανισμό αλλά και για όλα τα βασικά του όργανα.

Οι ορμόνες, δηλαδή τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη, η αδρεναλίνη και η ινσουλίνη, είναι εξαιρετικά σημαντικοί χημικοί αγγελιοφόροι και επηρεάζουν πολλές πτυχές της συνολικής σας υγείας. Eκκρίνονται από διάφορους αδένες και όργανα και δημιουργούν μια ορμονική ισορροπία. Συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων, της υπόφυσης, των ωοθηκών, των όρχεων και του παγκρέατος.

Ολόκληρο το ενδοκρινικό μας σύστημα, συνεργάζεται για να ελέγχει το επίπεδο των ορμονών που κυκλοφορούν σε όλο το σώμα. Οι ορμόνες είναι καθοριστικές και επηρεάζουν την ίδια την ζωή αλλά και την ποιότητά της. Οι σημαντικότερες στιγμές ενός ανθρώπου, όπως η στιγμή της σύλληψης, η κυοφορία, η γέννηση, η εφηβεία, η γονιμοποιητική ικανότητα, η ενήλικη ζωή, η ερωτική ζωή, η εμμηνόπαυση, το φαινόμενο της γήρανσης βρίσκονται κάτω από την επίδραση των ορμονών. Το ίδιο και το θέμα της ύπαρξης που καθορίζεται και από νοητικές διεργασίες, ψυχικές εκφράσεις και επιλογές, συναισθηματικές καταστάσεις. Όλα βρίσκονται κάτω από την συνεχή επίδραση των ορμονών, των νευρομεταβιβαστών και άλλων στοιχείων των ενδοκρινών αδένων και γενικότερα του ενδοκρινολογικού συστήματος. Ο πλανήτης αυτών των χημικών μορίων επηρεάζει την ανθρώπινη  ύπαρξη, καθορίζοντας την ζωή και την ποιότητά της.

Αν σε μία ή περισσότερες ορμόνες υπάρχει ακόμη και ελαφρά ανισορροπία, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα και σημαντικά προβλήματα υγείας.

Οι συμβατικές θεραπείες για ορμονικές ανισορροπίες, περιλαμβάνουν συνήθως συνθετικές θεραπείες αντικατάστασης ορμονών, χάπια ελέγχου γεννήσεων, ενέσεις ινσουλίνης, φάρμακα θυρεοειδούς και άλλα.

Ωστόσο, υπάρχουν πέντε φυσικοί τρόποι που μπορείς να ακολουθήσεις με στόχο την ορμονική ισορροπία.

Τέχνη

Οι ορμόνες, μέσω πολύπλοκων επιδράσεων και νοητικών διεργασιών, λειτουργούν ως δημιουργοί και τροποποιητές συναισθημάτων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει συναισθήματα, κάτω από την επίδραση του έσω κόσμου μέσω των ορμονών και του έξω περιβάλλοντος μέσω των αισθήσεων.

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν πλέον ότι η τέχνη μπορεί να καταπολεμήσει όχι μόνο ψυχικές, αλλά και σωματικές ασθένειες. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν πολλές πρόσφατες μελέτες. Η θεραπευτική δύναμη της Τέχνης, του φωτός και της φύσης είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ενισχύει και στηρίζει την υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το να βλέπει κάποιος εκπληκτικά μνημεία, θαύματα της Τέχνης όπως η Καπέλα Σιστίνα (Capella Sistina) στο Βατικανό ή το να ακούει το Ave Maria του Σούμπερτ βελτιώνει, καταπολεμά, θεραπεύει χρόνια νοσήματα, ενώ υπεισέρχεται ακόμα και στις διαδικασίες της γήρανσης.

Σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών, οικογενειακών προβλημάτων ή προσωπικών απωλειών εντείνονται το άγχος, το στρες και τα ψυχοσωματικά προβλήματα. Σε αυτές τις περιόδους φαίνεται ότι η επίσκεψη/έκθεση σε μουσεία, αίθουσες τεχνών, θέατρα, μουσικές σκηνές, συναυλίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές Τέχνης, καλλιτεχνικές εκθέσεις κ.λπ. μειώνει τα επίπεδα του στρες και ωφελεί σημαντικά την κοινωνική και την δημόσια υγεία. Στους χώρους αυτούς δεν διεγείρεται μόνο το ενδιαφέρον για γνώση, εκπαίδευση, δημιουργικότητα και κοινωνικοποίηση. Επέρχεται μείωση του στρες και χαρά μέσω των αισθήσεων, που βελτιώνει και την σωματική μας υγεία.

Η τέχνη μπορεί επίσης να αμβλύνει, να μειώσει ή να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών που συσχετίζονται με το στρες. Οι ορμόνες αυτές είναι η αδρεναλίνη, η νοραδρεναλίνη, τα ενδογενή (φυσικά) οπιοειδή, η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η ακετυλχολίνη και άλλοι νευρομεταβιβαστές. Αυτό αφορά τόσο εκείνους που δημιουργούν Τέχνη, όσο και εκείνους που την απολαμβάνουν.

Επαρκής ύπνος

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του σώματος, ίσως ό,τι πιο σημαντικό. Ο σωστός ύπνος εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ενέργειας για την αποτελεσματική εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Ο ύπνος ρυθμίζει επίσης τα επίπεδα των διαφόρων ορμονών στο σώμα μας. Η στέρηση του ύπνου επηρεάζει την ινσουλίνη, την γκρελίνη, την κορτιζόλη, τη λεπτίνη και την αυξητική ορμόνη.

Βιολογικά προϊόντα

Πολλά από τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και τις αυξητικές ορμόνες που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά τρόφιμα αποτελούν χημικά που παρεμβαίνουν στο ορμονικό συστήμά μας, διαταράσσοντάς το. Για παράδειγμα, τα παρασιτοκτόνα προσθέτουν συνθετικές ορμόνες στο σώμα σας, μπερδεύουν το περίπλοκο ορμονικό σύστημα του σώματός σας και προκαλούν συμφόρηση στο συκώτι μας, αφού καθιστούν πιο δύσκολη την επεξεργασία και την εξάλειψη των υπερβολικών ορμονών.

Τα Βιολογικά Τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στην εξάλειψη της όποιας φλεγμονής που μπορεί να συμβάλλει στην ορμονική ανισορροπία.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγή των ορμονών στον οργανισμό, ενώ, επιπλέον, ανακουφίζουν και από τις κράμπες της περιόδου, που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες. Η δε αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση τους κάνει πολύ καλό στη συνολική υγεία του ατόμου. Καλές πηγές των οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, η σόγια, το τόφου, το κολοκύθι και το ελαιόλαδο.

Γυμναστική

Η γυμναστική είναι πάντα ένας καλός τρόπος να φέρουμε σε ισορροπία τις ορμόνες μας, ενώ την ίδια στιγμή ρίχνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία ευθύνεται για το μπλοκάρισμα των οιστρογόνων, ζημιώνοντας έτσι σημαντικά τη γενικότερη υγεία.

Η τακτική άσκηση προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών που ενισχύουν την καλή διάθεση, όπως είναι οι ενδορφίνες, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση της κυκλοθυμίας, που οφείλεται συχνά στις ορμονικές ανισορροπίες.

Ωστόσο συνιστάται η αποφυγή προπονήσεων διάρκειας μεγαλύτερης των 40 λεπτών, καθώς πιθανώς προκαλούν αύξηση της κορτιζόλης.

26 Μαρτίου 2021
Πνευματικά δικαιώματα © 2013-σήμερα Magento, Inc. Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα.